AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

 

 

Sadrzaj AM

          

novosti

"Alfa" ima teleskop

       

Sjajna vest iz Nisa: AD "Alfa" konacno ima svoj vlastiti teleskop! Teleskop je kupljen ovog meseca, sredstva su obezbezbedili Skupstina grada Nisa i dve privatne firme.

Teleskop je refraktor:

  • ahromatski objektiv marke Vixen (102 mm precnik, zizna daljina 1300 mm)

  • tubus i motorno pracenje (sa regulatorom) po rektacenziji marke Gemini

  • tri okulara tipa Plosl ziznih daljina 4, 17 i 25 mm

  • ekvatorijalna montaza sa polarnim traziocem marke Celestron

  • trazioc 8x30 sa koncanicnim krstom

  • metalni tripod stativ sa aplikativnim produzetkom i centricnom libelom

Inace teleskop je kupljen u nasoj zemlji (!), od domaceg samograditelja Kis Lajosa iz Subotice (za koga su u "Alfi" saznali preko stranica AM, sto nas posebno raduje).

Svoje pozitivno misljenje o kvalitetu teleskopa dao je Branislav Savic - Savan iz Istrazivacke Stanice Petnica kome se AD "Alfa" zahvaljuje na pomoci i ovim putem.

Iz AD "Alfa", nakon ove nabavke, porucuju:

- Posto je vec u izgledu opservatorija, na pomolu je i planetarijum !  :)

A 23. oktobra, sekretar Drustva Miodrag Sekulic i Milan Milosevic, takodje iz AD "Alfa" (i clana redakcije AM) imali su i prvo osmatranje sa svojim novim instrumentom. O tome Sekula pise:

"Posle konacno docekanog delimicnog razvedravanja, postavili smo teleskop za prvo posmatranje. Posmatrani su Mesec i Mars. Posmatranje smo obavili sa igralista u neposrednoj blizini fakulteta odakle obicno i radimo javna posmatranja. Ono sto je najvise ukrasilo ovo prvo posmatracko vece na nasem novom teleskopu, jesu bila deca iz okolnih zgrada koja su se tu slucajno zatekla u igri. Bilo je pravo zadovoljstvo svima njima (bilo ih je skoro tridesetak, buduci da se za tili cas rasculo po kraju da tamo neke cike gledaju zvezde kroz teleskop) koji su se tiskali pored teleskopa pokazivati nesto od cari zvezdanog neba nad nama. Odmah je palo raspitivanje kada ce biti naredno posmatranje, kada cemo da gledamo ostale planete, recimo Jupiter i Saturn, ima li zivota negde drugde u svemiru, kada ce biti neko od nasih predavanja i sl. Sve u svemu bilo je to izuzetno lepih i nezaboravnih prvih par sati posmatranja.

Pa, nek nam je sa srecom i vedro nam bilo!!

"

 

Zaista, neka im je vedro nebo, ocekujemo puno dobrih osmatrackih izvestaja.

[oktobar 2001]

vrh