am@astronomija.co.yu

 

 

 Arhiva
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

susteri
POSETA ZAGREBAČKOJ ZVJEZDARNICI
 
Panorama, pogleda sa Zagrebačke zvjezdarnice
 

Nikola Božić
bozicn@gmail.com
http://www.nikolabozic.info

Kraj februara i početak marta 2003. godine sam proveo u Hrvatskoj na stručnom seminaru posvećenom energiji, njenoj uštedi i promociji zdravih izvora energije (solarna energija, energija vetra, bioenergija, hidro energija...). Na skupu su učestvovali predstavnici zemalja centralne i jugoistočne Evrope. U delu razgovora posvećenih energetskoj uštedi podstakao sam raspravu o svetlosnom zagađenju i prednostima korišćenja odgovarajućih abažura na javnoj rasveti, što su ostali prihvatili. Sam sastanak je održan u Rijeci, ali sam jedan ceo dan bio u Zagrebu što sam iskoristio za posetu Zagrebačkoj zvjezdarnici.

U kupoli Zvjezdarnice

Poseta je trajala oko 1 sat i bila je veoma produktivna. Na samom početku smo jedni drugima objasnila kakav je situacija u astronomiji naših zemalja, kako na profesionalnom tako i na amaterskom nivou. Objasnili smo ko je dokle stigao i na koju se stranu razvijao tokom svih ovih godina. Zatim smo se raspitivali za ljude za koje smo znali od ranije. Onda je usledio obilazak Zvjezdarnice, koja je nedavno renovirana. To je prostor na poslednjem spratu jedne zgrade u starom delu Zagreba, u kome se nalaze kancelarije, prelepa učionica koja je opremljena najsavremenijim nastavnim sredstvima. Na samom krovu se nalazi kupola sa teleskopom, na kojem se pored obuke i popularnih posmatranja, realizuju i naučni projekti na kojima zaposleni rade.

Nakon toga usledilia je priča o tome kako se može saradjivati. Razgovaralo se o odlasku na posmatračke kampove, realizaciji zajedničkih posmatračkih projekata, kao i saradnji na Internet projektima vezanim za astronomiju. Veoma je važno što se sa velikim optimizmom razgovaralo o međusobnoj saradnji koja bi tokom vremena trebalo da se pojačava.

Na samom kraju domaćini su mi poklonili nekoliko knjiga, postera, kao i nekoliko kompleta časopisa "Čovjek i svemira", po kome je Zagrebačka zvjezdarnica poznata iz perioda pre raspada Jugoslavije.

(mart 2003.)

vrh