am@astronomija.co.yu

 

 

 Arhiva
 

 

 

Sadržaj AM

 

jubileji
VALJEVSKI JUBILEJI
 

Kraj prošle i početak ove godine u Valjevu su obeležila dva značajna jubileja. U februaru ove godine održani su "Dani istraživača", manifestacija kojom je započeto obeležavanje 35 godina postojanja i rada Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda", dok je u decembru 2003. godine Astronomska grupa ovog Društva obeležila svoju tridesetogodišnjicu.

Jubilej Astronomske grupe obeležen je sredinom decembra nizom dešavanja. Sve je započelo održavanjem Svečanog skupa u Valjevskoj gimnaziji, na kojem su prisustvovali stari članovi, osnivači, sadašnji aktivni članovi, oni koji su u međuvremenu bili “zagledani u zvezde”, kao i prijatelji i saradnici Grupe. Pozdravnu reč je izneo i sastanak vodio autor ovog teksta, predsednik Programskog saveta i dugogodišnji rukovodilac Grupe. On se osvrnuo na različite faze kroz koje je prošla Grupa tokom ovih 30 godina, a naročito na rezultate postignute u prethodnih desetak godina. Nakon toga su sadašnji vođa Grupe, Bojan Besednik i aktivniji članovi opisali najsvežije aktivnosti i projekte koji se trenutno realizuju.

U nastavku su usledila podsećanja starih članova - osnivača, na prve godine rada. Svi prisutni su imali priliku da čuju zanimljive anegdote sa posmatranja i prvih akcija i kampova. Neformalna priča o različitim periodima rada Astronomske grupe, bila je nastavljena u prostorijama Društva, gde je bio organizovan “istraživački ručak”. Isto veče je za sve mlade članove, saradnike Grupe i njihove prijatelje bila organizovana žurka.

Na sam dan osnivanja Astronomske grupe Društva istraživača, u nedelju 14. decembra, bilo je planirano javno teleskopsko posmatranje, sa keja Kolubare iza prostorija Društva. Međutim loše vreme je to onemogućilo, ali je zato za sve prisutne održano predavanje o teleskopima.

U ponedeljak, trećeg i završnog dana proslave, je u Svečanoj sali Valjevske gimnazije održana promocije projekata koje realizuje Astronomska grupa, za učenike Gimnazije i druge zainteresovane građane, kao i promocija novog časopisa "Astronomija".

Povodom godišnjice Astronomska grupa je dobila veliki broj čestitki, među kojima su i one od dr Milana Ćirkovića, dr Zorana Kneževića, mr Vojislave Protić-Benišek, dr Ištvana Vincea, dr Slobodana Ninkovića, kao i od Društva astronoma Srbije, Astronomske opservatorije Beograd, astronomskih društava iz Niša, Kragujevca, Loznice, Zrenjanina, Vršca, a naravno i od “Astronomskog magazina” i "Astronomije"...

Ova astronomska godišnjica je bila uvod u obeležavanje velikog jubileja celog Društva istraživača. Naime, 16. februara 1969. godine održana je osnivačka Skupština tadašnjeg Kluba mladih istraživača. Mladi zaljubljenici u prirodu su kroz rad speleološke, etnološke, turizmološke, geografske, geološke, istorijske, ornitološke, etnomuzikološke, biološke i grupe za ishranu u prirodi, kao druge grupa koje su nastajale i prestajale sa radom u međuvremenu, počeli da se bave istraživanjima tokom kojih su napravili svoje prve korake u nauci. Ubrzo po formiranju Kluba u Valjevu, formiraju se slične organizacije širom Srbije, a kasnije i cele SFR Jugoslavije. Na inicijativu Valjevaca 1976. godine formirani su Mladi istraživači Srbije, republička organizacija koja koordinira radom svih istraživačkih društava u Srbiji. Kao plod zajedničkog angažmana, a takođe na inicijativu valjevskih istraživača 1981. godine počinje sa radom Istraživačka stanica Petnica. Tokom ovih 35 godina kroz Društvo je prošlo nekoliko hiljada mladih ljudi. Neki od njih su nastavili i profesionalno da se bave naukom, neki su svoj život nastavili u drugim vodama, ali je sigurno da su svi svoju mladost proveli u prirodi i sa prirodom, i da im je taj period života ostao u najlepšem sećanju, a svoje slobodno vreme su koristili na kreativan i zanimljiv način.

Proslava ovog jubileja će biti realizovana tokom cele godine nizom aktivnosti (tribine, predavanja, izložbe, kampovi, akcije, ...), a sam početak je označen manifestacijom "Dani istraživač" koja se tradicionalno u Valjevu organizuje tokom februara meseca. Prvog dana manifestacije otvorena je izložba fotografija, koje su rezultat dugogodišnjeg rada Biološke grupe, a iste večeri je održana i prezentacija novopostavljenog web sajta Društva (www.istrazivaci.org.yu).

Prezentacijom radova objavljenih u Zborniku radova broj 16, započet je drugi dan obeležavanja ovog jubileja. Urednik, kao i svi autori objavljenih radova (3 astronomska, 4 biološka, 2 geografska i 1 speleološki) su svim zainteresovanim slušaocima objasnili značaj dobijenih rezultata. Nakon ovoga usledila je projekcija 5 filmova koji su bili prikazani na prošlogodišnjem Festivalu podvodnog filma u Beogradu.

Treći i završni dan "Dana istraživača" obeležila je Svečana Skupština Društva istraživača na kojoj se okupilo oko 300 starih i sadašnjih članova. Skupština je pored radnog imala i svečani karakter, pa su nagrađeni najbolji članovi Društva u prethodnoj godini, ali i oni koji su aktivni duži niz godina. Najznačajnija je ipak odluka o izgradnji novih prostorija, jer je Društvo krajem 2003. godine uspelo da reši imovinsko pravne probleme i dobije u vlasništvo zgradu i parcelu na kojoj se nalazi već preko 30 godina.

Iako je ova godina jubilarna Društvo istraživača neće zbog toga smanjiti svoje redovne aktivnosti, već će sva dešavanja vezan za ovaj jubilej biti uglavnom radnog karaktera. Sama godišnjica će biti iskorišćena za veće prisustvo u javnosti, a samim tim i za još bolju edukaciju i informisanje građana o najnovijim naučnim dostignućima kao i rezultatima rada Društva istraživača.

(mart 2004.)

vrh