Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Astronaut Charles Duke u Hrvatskoj
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Astronaut Charles Duke i predsjednik AUV Marino Tumpić u Čakovcu, SNIMILA: MARCELA RASONJA

Astronaut Charles Duke (1935.) boravio je proteklog tjedna u Hrvatskoj, zahvaljujući Zagrebačkoj udruzi "Nada i Život" koja je organizirala njegovo gostovanje.

Tijekom boravka održavao je svakodnevna predavanja i tribine u Zagrebu a nedjelju navečer u prepunoj Dvorani Zrinski u Čakovcu.

Bila je to prilika za vidjeti i poslušati pripadnika najelitnijeg kluba na Zemlji, jednog od dvanaestorice ljudi koji su bili na Mjesecu! Od njih dvanaest devetorica su danas živi.

Nekolicina članova Astronomske udruge Vidulini susrela se s njime u Zagrebu, a drugi jučer u Čakovcu. Za vrijeme dvosatnog druženja, Duke je predstavio svoj put od pilota borbenog aviona do astronauta, svoj obiteljski život i probleme na koje su on i njegova supruga Dorothy nailazili te na poslijetku i način na koju su pronašli svoj mir u prihvaćanju religijskih vjerovanja, što im je obama promijenilo život.

Duke je bio na Mjesecu u sklopu misije Apollo 16 u aprilu 1972. godine. Tamo je zajedno s svojim kolegom Johnom Youngom boravio gotovo puna tri dana (71 sat). Na Mjesecu su što propješačili što u vožnji specijalnim vozilom prešli preko 30 km te pri tome sakupili skoro stotinu kilograma stijenja radi analize na Zemlji. Od 1976. godine nalazi se u mirovini.

Jedna od mnogobrojnih sitnica iz njegove bogate prošlosti je i san kojeg je usnio pola godine prije leta na Mjesec. U tom snu pronašao je dva bezživotna tijela u skafanderima. Kada je podigao vizir ugledao je samog sebe, lice drugog astronauta pripadalo je njegovom kolegi Youngu. Bio je to strašan prizor koji me proganjao sve dok se nismo vratili s Mjeseca, kazao je vitalni sedamdeset trogodišnji bivši astronaut Charles Duke.

U kratkom razgovoru s njime pored informacija o tehničkim detaljima njegove svemirske misije, te ondašnjem Ruskom svemirskom programu, spomenuli smo mu i postojanje AUV inicijative za lansiranje prvog Hrvatskog piko satelita u Zemljinu orbitu.

(16.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa