Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Dva raketoplana spremna za let u neizvjesno
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 

Planirana svemirska misija popravka Hubbleova svemirskog teleskopa spada u visokorizične misije po posadu i letjelicu. Raketoplan Atlantis kreće u popravak isluženog svemirskog teleskopa, a raketoplan Endeavour je u pripravnosti da krene po astronaute Atlantisa bude li u svemiru nešto krenulo po zlu!

Posjetitelji svemirskog centra na Floridi imaju posljednju prigodu za vidjeti dvija raketoplana istovremeno na lansirnim rampama!

 Kliknite na ilustraciju  
dva raketoplana – Po prvi puta u povijesti spasilački raketoplan u visokoj pripravnosti pored redovne misije spasilacka misija
Računalni prikaz spašavanja astronauta iz oštećenog raketoplana u svemiru

Iako se tijekom dosadašnjih dvadeset pet godina u sedamnaest prigoda dogodilo da se dva raketoplana nalaze istovremeno na lansirnim rampama, ovo je prvi puta da se spasilački svemirski brod nalazi u visokoj pripravnosti za let po astronaute u eventualnoj nevolji.

Raketoplan Atlantis predviđen je za servisnu misiju ostarjelog i poluispravnog Hubbleova svemirskog teleskopa (HST). Misija popravka spada u visokorizične misije te je stoga NASA odredila da u pripravnosti bude još jedan raketoplan – Endeavour.

U slučaju da astronautima Atlantisa nešto pođe po zlu i bude onemogućen njihov siguran povratak na Zemlju, Endeavour će krenuti po njih u roku od najviše sedam dana.

Atlantis zbog svoje putanje ne bi mogao stići do Međunarodne svemirske postaje (ISS) u slučaju nevolje i tamo potražiti utočište. Astronauti HST servisne misije bi morali u Atlantisu sačekati spasilačku misiju Endeavoura da dođe po njih. Zaliha zraka, hrane i vode imaju za najmanje dvadeset osam dana! Iako malo tko vjeruje da bi Atlantis zaista mogao biti oštećen u servisnoj misiji, rizik je ipak prevelik te se stoga po prvi puta u povijesti leta raketoplana servisna misija zaista nalazi u visokoj pripravnosti, poput scena iz znanstveno-fantastičnih filmova.

Zbog ovotjednih problema i nenadanih otkaza sustava na HST moguće je da se misija prolongira za 24 sata ili i više!

Bude li pak sve pošlo po zlu, nakon sigurnog povratka astronauta Atlantisa u spasilačkom Endeavouru, moguće je da se amerikanci odluče i na pokušaj bespilotnog spuštanja oštećenog raketoplana. To je do sada s ne baš uspješnim ishodima izvedeno samo u simulatoru.

Valja spomenuti kako američki raketoplani nisu predviđeni da sami izvedu spuštanje iz svemira. Treba spomenuti kako su Ruski inženjeri na njihovom raketoplanu "Buran" to uspješno i s iznimnom preciznošću izveli još prije više od dvadeset godina. Gotovo identičan računalni sustav bio je instaliran i u njihov drugi raketoplan – "Ptička", no zbog nedostatka novaca 98% zgotovljen raketoplan nikada nije stigao poletjeti u svemir.

Atlantis je sada smješten na lansirnoj rampi 39A a Endeavour na rampi39B, kojoj je ovo ujedno i posljednje domaćinstvo raketoplanima prije njena preuređenja za lansiranje nove vrste raketa – Ares, iz programa Constellation.

Ipak, protekne li sve u najboljem redu, raketoplan Endeavour će 12. studenog krenuti na svoju planiranu misiju k ISS-u.

 

(21.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 

Space shuttle šta je to?