Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
Predsjednička kampanja zahuktava se na Floridi
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

 

 Kliknite na ilustraciju  

Odluka o budućem predsjedniku SAD lomi se na svemirskim projektima (Na slici raketoplan America koji služi za edukacijske svrhe u tehno-parku na Floridi)

Američki predsjedički kandidati Barack Obama (demokrati) i John McCain (republikanci) zahuktavaju svoju predsjedničku kampanju na Floridi.

Florida je već desetljećima američki "prozor u svemir" i većina svemirskih letjelica lansirana je upravo s raketodroma Cape Cenedy smještenog na jugu države. Oba predsjednička kandidata vode agresivnu kampanju za 27 elektorskih glasova koliko ih Florida daje. U tom svjetlu veliki značaj u svojim govorima pridaju svemirskim programima za budućnost, a posebice projektu povratka ljudi (amerikanaca) na Mjesec.

U svjetlu najnovijih vojnih sukoba u Gruziji, i Obama i McCain ističu kako je neprihvatljivo da amerikanci u narednih desetak godina zavise od Rusije pri slanju astronauta u svemir nakon što se flota od preostala tri raketoplana umirovi 2010. godine.

Deseci tisuća radnih mjesta na Floridi direktno zavise o svemirskim programima, stoga nije čudno kako se i predsjednički kandidati u toj državi pri svojim govorima razmeću tko će osigurati više novaca za projekte iz astronautike, makar oni bili i tehnološki neizvedivi.

Za sada Obama ima veću podršku i javnosti i stručnjaka obzirom da se u njegovom svemirskom programu dadu razlučiti realniji tehnološki pokazatelji budućeg američkog svemirskog programa.

U svakom slučaju, tko god postane predsjednik SADa morati će izdvojiti znatan novac (možda čak i više nego u ispraznim predizbornim obećanjima) za svemirska istraživanja, kako se ne bi dogodilo da ih u narednih desetak godina pedantni, ali uporni Rusi i posebice  Kinezi doslovce prevezu žedne preko vode do Mjeseca.

U narednih mjesec-dva dana uslijediti će nova misija Kineskog pilotiranog broda Shenzhou i ma koliko nevjerojatno izgledalo, budući predsjednih SADa mogao bi svoj izbor zahvaliti upravo svojom privrženošću svemirskih tehnologijama i rastućim Kineskim aspiracijama u svemiru. Baš poput hladnoratovske utrke na Mjesec, povijest se sada ponavlja. Desetak nas godina dijeli do osvajanja Mjeseca (čin drugi)!

 

(13.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se