Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
NASA ULAZI U RIZIČNE MISIJE
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

 

 Kliknite na ilustraciju  
Raketoplan Atlantis sprema se za novi (nesigurni) let u svemir

Prema nepotvrđenim informacijama američka svemirska agencija, usljed političkih pritisaka, ulazi u veoma rizično doba pilotiranih svemirskih brodova. Flota od tri preostala raketoplana prema službenom programu trebala bi biti umirovljena do 2010. godine, no izgleda da se to ipak neće dogoditi.

Obzirom na nedavno neuspješno testiranje svemirskog broda Orion (o čemu smo već pisali) i kašnjenje cijelog programa Constelattion umirovljenje flote raketoplana dovelo bi u pitanje prisustvo američkih astronauta u svemiru najmanje do 2015. godine. NASA doduše ima potpisan ugovor s Rusijom o korišćenju jednog mjesta na njihovim svemirskim brodovima tipa Sojuz za jednog američkog astronauta, no neizvjesno je produženje ovog ugovora.

Usprkos tehničkim procjenama koje pokazuju kako će inženjerska mogućnost fatalnog ishoda misije s pogibijom svih astronauta biti reda vjerojatnosti 1:12 (!) izgleda da se amerikanci neće odreći mogućnosti leta u svemir bez obzira na izvjesne ljudske i materijalne žrtve.

Direktor NASAe Michael Griffin navodno je dao inženjerima zadatak da izrade novu studiju glede vjerojatnosti katastrofe zastarjelih svemirskih brodova. Teško da bi itko od nas pristao na vožnju automobilom ako bi vjerojatnost smrtnog ishoda bila "tehnički zagarantirana" jednom na svakih dvanaest vožnji.

Ukoliko se umirovljenje raketoplana prolongira s 2010. na 2015. godinu to će američke porezne obveznike koštati najmanje 4 milijarde dolara na godinu. Čitajući između redaka to znači da će se dio tog novca namaknuti povlačenjem predviđenih sredstava za program ponovnog povratka amerikanaca na Mjesec i kašnjenje istog.

Krajnje nesigurne i komplicirane američke zastarjele letjelice kočnica su pilotiranih svemirskih misija već tri desetljeća. Povijest će ih upamtiti kao glavne kočničare i velike tragičare svemirskog doba. U katastrofi Challengera i Columbie smrtno je stradalo četrnaesetero astronauta.

(13.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

50 GODINA NASE