Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Hawaii glume Mjesečevo tlo
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Novi rover "SCARAB" za Mjesec u laboratoriji

NASAini znanstvenici izabrali su vulkanske obronke planinskog masiva Mauna Kea na Hawaiima za testni poligon modela robotiziranog vozila "SCARAB" namijenjenog istraživanju Mjeseca.

Od 01. do 13. novembra istraživači s Carnegie Mellon University's Robotics Institute i NASAe testirati će novog robota na četiti kotača čiji će "unuci" u bližoj budućnosti krstariti ledenim bespućima našeg prirodnog satelita u potrazi za vodom, vodikom, kisikom i drugim kritičnim kemijskim spojevima i elementima neophodnim za funkcioniranje permanentne ljudske baze na Mjesecu u desetljećima koja dolaze. "SCARAB" će pored Hawaiia biti ispitivan i u Kanadskim bespućima a geološko-kemijskia istraživanja oponašati će ona koja će se provoditi na Mjesecu.

Ovakve su misije nužne prije čovjekova (ponovnog) spuštanja na Mjesec kako bi se odabrala najpovoljnija lokacija za smještaj Mjesečeve baze. Lokacija s najpogodnijim geološko-kemijskim predispozicijama biti će nužna kako bi čovjek mogao koliko toliko biti samostalan na Mjesecu. Primjerice rezerve vode ili elemenata od koji se ona može načiniti uvelike bi olakšali planiranje i održavanje čovjekove kolonije na Mjesecu, a kasnije i na drugim tijelima u našem planetarnom sustavu.

"SCARAB" je već prošao vozne testove u laboratorijama, a sada se mora iskazati i na terenu. Četiri stotine kilograma masivni uređaj na kotačima, potrebuje samo 100W snage za izvođenje radnih operacija. Solarni paneli i akumulatori te već poznata tehnologija Mjesečevih rovera još iz doba Ruskih "Lunohoda 1 i 2" uz suvremena računalna i "inteligentne" sustave navođenja moći će voziti set znanstvenih uređaja na desetke kilometara udaljena odredišta po Mjesecu.

Treba naglasiti kako je ovdje riječ o tkz. tehnološkom demonstratoru čija će se iskustva prenjeti na stvarne projekte Mjesečevih rovera koje možemo očekivati kroz nekoliko godina.

 

(21.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa