Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 
astronautika
Plan za Mesec
 

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

20.09.2005.
Danas je održana vrlo zanimljiva i (pre)dugo očekivana konferencija za štampu na kojoj je Mike Griffin, šef Nase, konačno izneo puno detalja vezanih za povratak čoveka na Mesec. Stotine ljudi su, kako kaže, marljivo radili i formulisali zadatke sa ultimativnim ciljem spuštanja na Mesec do 2018. godine. Sigurno će biti mnogo promena i varijacija, ali najvažniji detalji su sledeći:

- ukupni troškovi misije iznosiće oko 104 milijarde dolara (ili 55% novaca utrošenih na Apolo program (kad se uzme u obzir inflacija))
- četiri astronauta će na površini Meseca moći da provedu do 7 dana
- potpuni pristup Mesecu (Apolo je bio ograničen uglavnom na ekvatorijalne delove)
- na Mesec će se ići dva puta godišnje s mogućnošću da se u bliskoj budućnosti ostane i do 6 meseci
- na žalost mnogih, ovakav koncept u prvih nekoliko godina ISKLJUČUJE stalni boravak, odnosno, bazu, ali ta varijanta je realno ostvariva i za sada ostaje otvorena - Crew Exploration Vehicle (CEV) je u fazi razvijanja i predstavlja hibrid delova šatla i novih tehnologija. Moći će put svemirske stanice da pošalje 6 osoba ili 25 tona ukoliko leti bez posade.
- prvi CEV neće poleteti pre 2012. godine.
- ideja je da se astronauti iz CEV-a u Lunarni lender prebace u niskoj orbiti oko Zemlje. Potom se spuste na Mesec, posle sedam dana vrate, ponovo uđu u CEV i padobranom spuste na Zemlju. Za tih sedam dana CEV kruži oko planete bez posade.
- CEV je mnogo sigurniji od šatla sa šansom da dođe do katastrofalne greške jednom u 2000. Poređenja radi, dva šatla su eksplodirala u nešto više od 100 letova.
- razvija se nova generacija raketa nosača
- poslednji let šatla biće oko 2010. godine
- prava armada robota istaživača bi uskoro trebalo da krene put Meseca. Među njima su i veoma popularni roveri.

Nije bilo mnogo reči o misiji ka Marsu, ali je jasno da ukoliko sve prođe kako treba (što se retko kad desi) spuštanje na crvenu planetu može biti do 2030. godine.

(22.09.2005.)


Komentar?
Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh