Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
New Horizons - Lansirana prva misija ka devetoj planeti
 

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

20.1.2006.
 

Crvenim slovom zabeležite 14. juli 2015. u vaše kalendare. To je dan kada ćemo po prvi put imati prilike da iz neposredne blizine ispitamo tajnoviti sistem Plutona i Harona i njihova dva satelita. Danas (19. januara) pose bezbroj odlaganja i dva dana nervoznog iščekivanja ka Plutonu se uputila letelica New Horizons, naš prvi pokušaj istraživanja devete planete.

Samo lansiranje je prošlo bez ikakvih problema. Letelica se ubrzo javila kući i potvrdila da se kreće predviđenom brzinom i predviđenom maršutom. A maršuta je vodi ka Jupiteru. Sledećeg februara na kratko ćemo imati opet to zadovoljstvo da posetimo Io, Ganimed, Kalisto i Evropu. Šta će i sa koje udaljenosti New Horizons posmatrati i fotografisati ostaje na naučnom timu da odluči. Jupiter kampanja počinje na jesen.

Da New Horizons nije bio lansiran danas već posle 3. februara ne samo da bi izgubili prolazak pored Jupitera i blagodeti njegove gravitacije već bi do Plutona stigli tek oko 2020. godine. Ne poletanje do 14. februara značio bi kraj misije i pre njenog početka.

 

(16.01.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

 

vrh

New Horizons - satelit za Pluton spreman za lansiranje