Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
ORION SE RAZBIO NA TESTU
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

 

 Kliknite na ilustraciju  
Svemirski brod Orion nakon tvrdog slijetanja u pustinju Arizone
Orion prije otpuštanja s aviona
Orion s zapletenim padobranima pri spuštanju

Američka svemirska agencija NASA je objavila cijelu istinu oko neuspješnog testiranja sustava za prizemljenje novog tipa svemirskog broda "Orion", obavljenog još 31. jula.

U ranijom medijskim izvješćima objavljeno je kako su pojedini sustavi za prizemljenje pokazali "izvjesna odstupanja" od planiranih tehničkih parametara, no prava je istina kako se novi svemirski brod doslovce razbio pri otkazu padobrana i tvrdom spuštanju na tlo pustinje u Arizoni.

Model svemirskog broda "Orion" prikačen je na NASAin Boeing 747 i otpušten s visine od 10.000 m. Odmah po otpuštanju trebao se otvoriti prvi, programibilni padobran, no zbog zračnih turbulencija izazvanih samom letjelicom nije došlo do njegova potpunog otvaranja i smanjenja brzine propadanja letjelice. To je za sobom povuklo i otkaz drugih padobrana, uključujući i tri glavna padobrana za meko spuštanje svemirskog broda na Zemlju. Samo se jedan od njih uspio otvoriti no zbog prevelike brzine i on se ubrzo izvrnuo i sapleo u konopce kojima je učvršćen za svemirski brod.

Cijeli padobranski sustav "Oriona" veoma je sofisticiran i složen, sastoji se od 18 padobrana različitih funkcija. Otkaz početnog padobrana dovodi do serije tehničkih pogrešaka i naposlijetku otkaza cijelog sustava što je rezultiralo tvrdim udarom u tlo i razbijanjem letjelice. Da se to dogodilo pri slijetanju pravog svemirskog broda s ljudskom posadom došlo bi do tragedije s smrtnim ishodom.

Nakon objavljivanja istine o neuspješnom testiranju padobranskog sustava novog tipa svemirskih brodova, NASA je izvrgnuta kritikama kako treba primjeniti spuštanje na vodu a ne na kopno, no pri ovakvom otkazu sustava i udar letjelice u vodu imao bi katastrofalne posljedice.

Iako je riječ o ozbiljnom tehničkom problemu, sigurno je kako će NASAini inženjeri uspjeti riješiti nastale poteškoće. Nove tehnologije traže puno vremena prije nego postanu besprijekorne u svom radu. S druge strane Rusija već desetljećima koristi sigurnu i iskušanu tehnologiju iz sedamdesetih godina na svemirskim brodovima tipa "Sojuz".

 

(13.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Šatlove smenjuje ORION