Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 
 
kosmonautika
NEPOZNATA LETJELICA - PATHFINDER
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Raketoplan Pathfinder u sigurnoj luci parka u Huntesvilleu

NASAin program raketoplana poznat je u cijelom svijetu. Njihovi uspjesi i neuspjesi, problemi i tragedije sastavni su dio medijskog prostora suvremenog svijeta. No znamo li išta o programu raketoplana ("space shuttle") izvan svakodnevnih medijskih natpisa.

Jedna od malih tajni raketoplana je i praktično nepoznata letjelica – Pathfinder.

Pathfinder (OV-098) sagrađen je 1977. godine u Marshall Space Flight Center kako bi poslužio za razna dinamička ispitivanja konstrukcije, testiranja prijevoza raketoplana od servisne zgrade do lansirne rampe, testiranja velikih dizalica kao i za testiranja sa posadom i pojedinačnim uređajima na Zemlji. Izgrađen je kao maketa od drva i željeza i nešto je kraći od kasnije usvojenih dimenzija drugih raketoplana. Prvobitno nije imao ime već samo oznaku – OV 098 (Orbiter Vehicle Designation). Naziv Pathfinder dobio je nakon njegova preuređenja (zbog sudjelovanja na izložbi raketoplana u Japanu tijekom 1983/84. godine) početkom osamdesetih godina kada su njegove dimenzije i izgled modificirane prema stvarnim mjerama aktualnih raketoplana.

Pathfinder nikada nije poletio niti kao jedrilica niti kao letni model na leđima specijalnog aviona-nosača B-747.

Raketoplan Pathfinder zajedno sa modelom velikog vanjskog rezervoara i pomoćnih raketa ("boostera") nalazi se izložen kao stalni postav u parku Space&Rocket Center-a u Huntesvilleu (Alabama).

(16.02.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se

Space shuttle šta je to?

Spejs šatl -  sve važno ošatlovima