Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 
astronautkia
Katrina odlaže lansiranje šatla
 

Grujica Ivanović
grujica@astronomija.co.yu

Zbog problema sa uraganom Katrina, NASA je odlučila da odloži sledeće lansiranje šatla "Diskaveri", planirano za mart 2006. do najranije maja ili juna naredne godine. To će dodatno iskomplikovati ionako nezavidan položaj NASA-e na Medjunarodnoj kosmičkoj stanici.

Uragan Katrina je naneo velike stete postrojenjima NASA-e čija je trenutna procena oko 1,1 milijardi dolara. Najveća oštećenja su na pogonima "Majčoud" (Michoud) u predgradji Nju Orleanse gde se servisiraju centralni rezervoari spejs šatla. Četiri rezervoara koja su se za vreme uragana nalazila u pogonima su oštećena, krovna konsturkcija je odvaljena dok je zgrada još uvek opasana vodom. Sa unutrašnjom površinom ispod krova od 17 hektara, glavna montažna zgrada centra je jedan od najvećih avioskomičkih pogona na svetu. Sada je njena unutrašnjost preuređena za smaštaj vojnika. U pogonima "Majčouda" radilo je oko 2000 ljudi, uglavnom osoblje kompanije "Lokid Martin" (Lockheed) koja gradi centralne rezervoare spejs šatla. Procena je da je preko 60% njihovih kuća uništeno, tako da je u toku njihovo dislociranje u oblastima oko NASA-inih centara koji nisu zahvaćeni uraganom.

Još jedan centar NASA-e je bio na udaru Katrine. Kosmički centar "Stenis" (Stennis) u zalivu Sent Luisa, država Misisipi, udaljen nekih 60 km istočno of Nju Orleansa, je oštećen, ali u nešto manjoj meri. Sa oko 5000 zaposlenih ovo je jedan od najvećih centara u Misisipiju. Tokom uragana, u njemu je našlo utočište više od 4000 ljudi, uglavnom iz "Majčouda". Ovde se vrše ispitivanja raketnih motora spejs šatla. Na dva probna stola svake nedelje se obavljaju probna paljenja glavnih motora šatla. Probni stolovi nisu oštećeni, ali su nastradale pogonske i električne instalacije Centra. Radovi u Centru su obustavljeni i biće obnovljeni za nekoliko nedelja.

Posledice Katrine osetile su se i u centrima NASA-e daleko od njenog epicentra. Zbog problema sa gorivom, kompanija koja snabdeva Kenedijev kosmički centar na Kejp Kanaveralu električnom energijom je zatražila od NASA-e da smanji potrošnju do minimuma, a nastradala je i železnica kojom se iz Jute do Kajp Kanaverala transportuju busteri na čvrsto gorivo.

(16.09.2005.)


Komentar?
Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh