Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Svemirska putovanja za neki od narednih Božića
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Računalni prikaz kompleksa buduće Svemirske luke Amerika u New Mexico
Dijelomični presjek putničkog terminala kompleksa buduće Svemirske luke Amerika u New Mexico

U poplavi Božićno-Novogodišnjih ponuda za daleka putovanja vrijedi se osvrnuti na izgledan projekt New Mexico Spaceport Authority (NMSA) koji podrazumijeva izgradnju i korišćenje novog tipa aerodroma za provođenje suborbitalnih turističkih letova.

Riječ je o velikom kompleksu za horizontalana i vertikalna lansiranja svemirskih brodova i raketa kako u turističke tako i u znanstvene svrhe.

Svemirska luka "Amerika" biti će smještena u američkoj saveznoj državi New Mexico. Upravo je ovih dana od strane Savezne administracije za avijaciju (FAA) potvrđena studija utjecaja na okoliš te odobrena licenca za letove svemirskih brodova, pa više nema zapreka za njezinu gradnju. Direktor NMSA Steven Landeene izjavio je kao je to prva komercijalna svemirska luka na svijetu. Prema objavljenim nacrtima i izgled luke biti će svemirski. Ranije tijekom godine izrađene su neke prilazne ceste i dio pratećih građevina, a nastavlja se graditi i dalje. Kapitalni objekti poput piste, hangara i putničkog terminala dijelom su na samom početku radova a dva potonja objekta još su uvijek samo računalne simulacije. Značajan dio infrastrukture mogao bi biti završen u naredne dvije godine.

Ostvare li se planovi ekipe koja radi na projektu Svemirske luke America, biti će to prvi komercijalni svemirski aerodrom na svijetu. Klijentela koju će svemirski brodovi poput nasljednika Virgin Galactica nakratko dovoditi na visine od nekoliko desetaka km, pa čak i preko stotinu km iznad Zemlje poodavno postoje, a nerijetki od njih kartu za podorbitalni let već odavno imaju u đepu. Bogatašima spremnim izdvojiti nekoliko desetaka tisuća USD za tehnološki primitivan sat koji eto ima neko "ime", zasigurno nije problem sitnica od dva-tri milijuna kuna koliko će stajati karta kratkotrajnog svemirskog užitka.

Da se radi o ozbiljnom projektu s velikim šansama da zaista i zaživi govori podatak kako na NMSA rade renomirane tvrtke poput; Virgin Galactic, UP Aerospace, Lockheed Martin, Microgravity Enterprises and Payload Specialties, Rocket Racing Inc./Armadillo Aerospace i dr.

(31.12.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa