am@astronomija.co.rs 

 

 Astronautika
 
 

Sadržaj AM

 
 
astronautika
«DEEP IMPACT», SPREMAN ZA START
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Svemirska robotička misija istraživanja kometa pod nazivom «Deep Impact», spremna je za lansiranje sredinom januara ove godine, izjavili su Richard Grammier i Donald Yeomans iz NASA-ina JPL-a.

U proteklih mjesec dana obavljene su posljednje pripreme pred lansiranje ove ambiciozne misije koja ima za cilj susret sa kometom Tempel-1 u šestom mjesecu ove godine.

Deep Impact, umetnička vizija
Deep Impact, umetnička vizija

Lansiranje «Deep Impacta» planira se za 12. 1. raketom-nosačem «Delta II» sa Kennedy-jeva svemirskog centra na Floridi. Ukoliko sve protekne po planu, letjelica će na cilj stići 04. 06, na američki «Dan nezavisnosti».

Neposredno prije dolaska na cilj, od matične letjelice odvojiti će se sonda nazvana «Impactor», koja će imati zadaću direktnog pogotka tijela komete. «Impactor» u sebi nosi specijalni exploziv, ekvivalent snage 4,5 tona TNT-a, koji će se aktivirati u trenutku udara u kometu.

Znanstvenici ovim experimentom očekuju odgovore na mnoga pitanja glede strukture kometa, te mogućnosti uništenja takovih objekata ili mijenjanje njihove putanje u slučaju kada bi Zemlji prijetila opasnost od takovog nebeskog tijela.

(07.01.2005.)

vrh