Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 
 
DEEP IMPACT

Glavna letelica
Impaktor

FOTOGRAFIJE

• Uživo praćenje

 

 

 

Sadržaj AM

 

Iz minuta u minut
UŽIVO PRAĆENJE DEEP IMPACT MISIJE

<< Pogledajte najvažnije vesti i događaje u trenucima sudara

<< Pogledajte najvažnije vesti i događaje dan posle sudara

02:30 CEST
Najzanimljiviji segmenti večerašnje konferencije za štampu u Nasinom JPL centru:

 • Slike sa visokim prioritetom biće prve poslate na Zemlju. Cilj je da svi važni podaci budu poslati pre najbližeg (a najkritičnijeg) susreta komete i glavne letelice.
 • Prikazan je dugačak film konstantnih erupcija na kometi u periodu od mesec dana. Čim se i mi dokopamo tog fajla postavićemo ga na ovoj strani.
 • Erupcije su nekoliko desetina procenata svetlije od jezgra, ali veoma kratko traju. Posle jednog časa njih više nema.
 • Kometa Tempel 1 je izdužena a preciznije fizičke osobine biće poznate za nekoliko sati.
 • U zavisnosti od tipa kratera moguće je da će veća sjajnost komete potrajati i do nekoliko dana.
 • Topografija komete je nepoznata. Ukoliko impaktor padne iza neke planine krater koji nastane neće biti uslikan.
 • Oko 200 naučnika širom sveta je uključeno u Deep Impact program

 

01:50 CEST
Glavna letelica je u ovom trenutku 210.000 kilometara udaljena od komete!

01:40 CEST
Uključite se u raspravu vezanu za Deep Impact misiju u forumu Astronomskog magazina. Slobodno diskutujte, iznosite vaše stavove, viđenja i komentare.

01:07 CEST
"Kada će biti prikazane javnosti fotografije kratera i površine komete?" je juče bilo najčeše postavljeno pitanje. Jako je teško reći jer su mnoge stvari nejasne. Znamo da za HRI slike treba vremena da se obrade i srede, te je mala šansa da se one prikažu odmah po primanju na Zemlju. Fotografije sa impaktora i MRI bi trebale da pristižu od 08:00 po našem vremenu pa dalje tokom celog dana.

00:58 CEST
Fotografije sa Deep impact letelica stižu i neobrađene se postavljaju na zvanični sajt misije. Nažalost, taj servis je poprilično loše osmišljen a i čini nam se da se slike postavljaju znatno smanjene.

Ovo iznad su šest tipičnih fotografija koje su danas načinile MRI i kamera na impaktoru. Zamrljanih HRI slika nema. Kometa je bela grudvica u centru. U trenucima bliskog prolaska zauzimaće celo vidno polje.

Prvo što upada u oči kada geldate ove sirove slike jeste podela fotografije na 4 pravilna dela. Objašnjenje je sledeće: svaki kvandrant detektora obrađen je preko određenog pojačivača koji se međusobno razlikuju.

Kada se slika kalibrira i doradi ove podele nestaju i tada imamo jasnu normalnu fotografiju. Nadamo se da će način kalibracije uskoro biti dostupan svima te će sjajne slike i mozaike moći da prave i amateri.

00:00 CEST
Konačno.. dugoočekivani 4. juli. Današnji praznik, Dan borca, ući će u istoriju kao dan kada je čovečanstvo po prvi put zavirilo, istina na primitivan način, ispod ledene površine komete u želji da sazna i razume procese koji su doveli do stvaranja Sunčevog sistema.

Budite sa nama tokom noći i dana jer nas očekuju fantastične fotografije jednog potpuno novog i nepoznatog sveta.

3. jul 2005.

23:35 CEST
Glavna letelica je u ovom trenutku 280.000 kilometara udaljena od komete!

23:19 CEST

Spektakl počinje! Ovo je kometa Tempel 1 viđena kamerom koja se nalazi na impaktoru. Prva obrađena slika sa impaktora prikazana je javnosti.


(slika je uvećana 2x)

Impaktor je bio na 808.000 kilometara od komete u trenutku fotografisanja, odnosno 1 sat i 37 minuta posle odvajanja od glavnog broda.

23:03 CEST
Na upravo završenoj konferenciji za štampu rečeno je da su i impaktor i glavna letelica u odličnom stanju. Misija se odvija po planu a velike opservatorije i teleskopi u orbiti se u velikom broju uključuju u posmatranje komete Tempel 1.

Detaljnije o zbivanjima na konferenciji nešto kasnije.

21:12 CEST
Glavna letelica je u ovom trenutku 390.000 kilometara udaljena od komete!

21:00 CEST
Pitanja i odgovori: Impaktor

P: Da li impaktor ima ime?
O: Ne, za sada nema. Glavna letelica takođe nema ime. Njih zajedno nazivamo Deep Impact, što baš nije sjajno jer je to naziv celokupne misije. To je zbrka iz koje mi ne možemo da se izvučemo.

P: Da li će impaktor uništiti kometu?
O: Ne. Impaktor je jedan metar u prečniku sa ukupnom masom od 370 kg. Sa druge strane imamo kometu dužine oko 5 km i masom od trilion kilograma. Ukupno oslobođena energija biće jednaka eksploziji 5 tona TNT-a. Nadamo se da će naš robot kamikaza ostaviti traga na kometi u vidu povećeg kratera. Astronomi su oduševljeni prilikom da saznaju šta se to nalazi ispod ledene površine Tempel 1.

P: Kakav se eksploziv nalazi unutar impaktora?
O: Veliku snagu sondi daje masa i ogromna brzina (10.2 km/s). Nikakav eksploziv, nuklearna bomba, hemijsko i biološko oružije ne nalazi se u impaktoru.

P: Da li će impaktor preživeti sudar?
O: Ne, dezintegrisaće se gotovo istog trenutka po udaru o kometu.

P: Koliko se instrumenata nalazi na impaktoru?
O: Samo jedan. U pitanju je kamera (CCD) koja koristi teleskop prečnika 12 cm, žižne daljine od 2.1 metar i svetlosne moći f/17.5. Fotografisanje će početi dva sata pre sudara i trajaće bukvalno do poslednje sekunde. Oko 35 slika biće načinjeno u ovom periodu. Nekoliko minuta pre sudara postoji velika šansa da razni materijal sa komete ošteti ili uništi kameru.

P: Šta može da pođe naopako?
O: Mnogo toga. Oslobođeni impaktor nije na kursu sudara sa kometom. On mora da uz pomoć svojih malih motora koriguje putanju. To će uraditi tri puta. Sam pronalazi sjajan nukleus i usmerava se u tom pravcu. Elektronika i mehanika mogu zakazati kada se čini da je sve u redu. Međutim, problem može stvoriti i velika svetla erupcija na kometi. Ukoliko impaktor pomeša erupciju sa jezgrom, promašiće kometu i zadati mnogo glavobolje naučnicima širom sveta.

 

17:31 CEST
Na zvaničnom sajtu misije postavljen je link ka najnovijim neobrađenim (raw) fotografijama, ali trenutno postoji dosta problema i realizacija je katastrofalno loša. Ispod je mozaik od šest fotografija uslikanih MRI kamerom u periodu od 25. juna do 1. jula.


Veća slika (190 kb)

Površina komete se ne vidi, ali je oblak gasa i prašine svuda oko Tempel 1. Fantastične slike očekuju se u kratkom vremenskom periodu i to od večeras pa naredna 48 časa.

12:01 CEST
I evo je.. fotografija impaktora neposredno posle odvajanja.

Impaktor je uslikan MRI kamerom a ekspozicija je bila 4,9 sekundi.

Puno vidno polje u originalnoj rezoluciji pogledajte ovde (80 kb)

11:40 CEST
Glavna letelica je u ovom trenutku 740.000 kilometara udaljena od komete!

10:15 CEST
Manevar izbegavanja uspešno završen!
Da bi valjano poslala impaktor ka svom odredištu glavna letelica i sama je morala da bude na sudarnom kursu sa kometom. Manevar izbegavanja komete trajao je 775 sekunde i počeo je 12 minuta po oslobađanju impaktora. Još jedan kritični deo misije uspešno je završen. Nova putanja glavne letelice sada vodi pored komete a najmanje rastojanje iznosiće 500 kilometara.

Najteže je prošlo. Pred nama je zanimljivo veče, uzbudljiva noć i istorijski dan. Uživajte.

09:50 CEST
Impaktor se uspešno odvojio od glavnog broda!
Tačno u 08:07 CEST počela je nova faza misije odvajanjem robota kamikaze koji će naredna 24 časa provesti fotografišući kometu i samostalno manevrisati do predviđenog mesta udara.

Deset minuta kasnije ostvaren je i kontakt sa impaktorom. Ogroman aplauz prolomio se u kontrolnom centru JPL-a. Svi sistemi na impaktoru rade normalno a fotografisanje i obrušavanje na kometu će ići po planu.

Kamera na impaktoru će napraviti najdetaljnije slike površine komete ikada. Prve fotografije će biti prikazane javnosti na večerašnjoj konferenciji za štampu koja počinje u 20:00 CEST. Ako uspemo da se dokopamo neke slike pre konferencije odmah ćemo je objaviti.

Glavna letelica je uslikala impaktor odmah po odvajanju! Ovo je potvrdio Rick Grammier, šef projekta. Fotka za istoriju, jedva čekamo da je vidimo.

2. jul 2005.

18:07 CEST
Ko ima instaliran planetaijum Celestia može na ovim stranicama da doda i ovaj važan deo za Deep Impact. Ovde može da se nađe kometa 9P/Tempel 1

http://www.celestiamotherlode.net/catalog/comets.php

A ovde impaktor sonda:

http://www.celestiamotherlode.net/catalog/spacecraft.php

Informaciju poslao Sashastar.

17:58 CEST
Tim evropskih naučnika uspeo je zahvaljujući KUEYEN (VLT) teleskopu u Čileu da dobije veoma kvalitetan spektar komete Tempel 1. Ovi podaci će služiti kao referenca sa kojom će se dalji snimci spektra posle sudara upoređivati.

Većina linija vidljivih u crvenom delu spektra dolaze nam iz Zemljine atmosfere i nazivaju se linije neba. Plavi deo spektra nam govori o hemijskom sastavu nukleusa i to njegove površine. U momentu snimanja kometa je bila 115 miliona kilometara od naše planete.

17:08 CEST
Impaktor se odvaja od glavne letelice u nedelju 3. jula u 08:07 po našem vremenu. Ovo je izuzetno kritičan deo misije a na potvrdu o uspešnom odvajanju treba da sačekamo desetak minuta.

Bilo bi dobro da se po odvajanju glavna letelica okrene i uslika impaktor kao što je to uradio Kasini kada se od njega otisnuo Hajgens na epsko putovanja ka Titanu. Čini se da za ovaj manevar ne postoje tehnički problemi, videćemo.. Zadovoljili bi se i jednim pikselom impaktora.

16:45 CEST
Napetost raste. Deep Impact je u ovom trenutku 1,4 miliona kilometara udaljen od komete! Ako neko uspe da izračuna ili naiđe na podatak koje je magnitude sama letelica molimo da nam pošalje.

02:19 CEST
U periodu od 23. do 24. juna dvadesetoinčni teleskop na Kitt Peak opservatoriji napravio je ovu animaciju od 40 fotografija komete. Svaka slika ima ekspoziciju od 30 sekundi a korišćena je SBIG ST10XME CCD kamera.

Kliknite na sliku da bi videli veću verziju (380 kb).
Veliko vidno polje i punu rezoluciju preuzmite odavde (3,5 MB)

01:15 CEST
Večeras je održana konferencija za štampu u Pasadeni, centru JPL-a. Glavni menadžer misije, Dave Spencer, zadovoljno je obavestio prisutne da su i glavna letelica i impaktor u odličnom stanju i spremi za odvajanje koje će se desiti u nedelju izjutra po našem vremenu. Pored uopštenih informacija, koje možete pročitati na ovim stranicama, izneti su i prvi naučni rezultati:

 • Još jedna erupcija detektovana je na kometi 30. juna. Nadam se da ćemo tokom današnjeg dana imati ove slike. Kometa je sve veća i veća u vidnom polju kamera.
 • Erupcija od pre nekoliko dana bila je toliko snažna da je udvostručila koncentraciju vode u komi, oblaku koji okružuje kometu
 • Spektrometar na glavnoj letelici već je detektovao tragove kompleksnih ugljovodonika, ugljen dioksida i ugljen monoksida.


Nažalost, na konferenciji za štampu nije bilo vesti i novih informacija o lošem fokusu velike kamere.

Sledeće obraćanje javnosti zakazano je za 3. jul u 20:00 po našem vremenu.

1. jul 2005.

14:52 CEST
Marina Bai, ruski astrolog, tužila je NASA-u pred okružnim sudom u Moskvi za nanošenje moralne štete i bola. Marina Bai traži 8,7 milijardi rubalja (oko 311 miliona dolara) i od NASA-e zahteva momentalno prekidanje misije. "Svako živo biće osetiće uništenje komete", kaže Marina.

Još jedan primer da se astrologija zasniva na manipulacijama, lažima i u najboljem slučaju poluistinama. Naravno, kometa neće biti uništena. Astrolozi poprilično precenjuju uticaj 370 kilograma bakra i aluminijuma naspram 1 trilion kilograma Tempel 1.

NASA ne želi da komentariše tužbu koju je i sud u Moskvi odbio maja ove godine.

14:40 CEST
Nova meta: kometa Boethin
Zvanično se priča da bi posle uspešno završene misije glavna letelica Deep Impact mogla da produži do komete Boethin i u bliskom prolazu detaljnije je ispita, mapira površinu i načini slike visoke rezolucije.

Kometa Boethin oko Sunca obiđe svakih 11 godina. Pronašao ju je Reverend Leo Boethin 4. januara 1975. godine. Deep impactu će biti potrebno čak 3,5 godina da dođe do ove komete.

Ukoliko glavna letelica preživi susret sa Tempel 1 i to u veoma dobro stanju, neizbušena i bez nataložene prašine na teleskopima doneće se odluka da li da se svo preostalo gorivo utroši na daleki put do nove mete - Boethin.

Više o ovoj kometi:
http://cometography.com/pcomets/085p.html

13:50 CEST
Par reči i o nebeskom objektu kojeg napadamo. Pravo ime ove komete je 9P/Tempel1. Ernst Wilhelm Leberecht Tempel otkrio ju je 3. aprila 1867. godine u Francuskoj. Orbita komete nalazi se između Marsa i Jupitera, a oko Sunca obiđe za 5,5 godine.

13:25 CEST
NASA je pripremila poprilično dobru kartu na kojoj se vidi putanja Tempel 1 od decembra 2004. godine, kada je kometa imala magnitudu od čak 15, pa do kraja jula 2005. godine.

Na karti je prikazano i kretanje Jupitera koji našoj kometi pravi društvo u ovom delu neba.

Kliknite na kratu da bi videli veću sliku (90 kb).

13:20 CEST
Tempel 1 se nalazi u sazvežđu Device i kreće se ka jugu brzinom od oko 1,5 lučnesekunde po minutu. U ovom trenutku kometa je oko 25 puta tamnija nego što možemo da vidimo golim okom. Efemeride za period do 26. jula date su ispod:


r - udaljenost komete od Sunca u AJ; Ph - fazni ugao; ml - predviđen sjajnost objekta

Kometa dostiže perihel (tačku kada je najbliža Suncu) 5. jula kada će biti 225 miliona kilometara od naše zvezde. Ovo je poprilično velika udaljenost, ali sasvim dovoljna da topolota Sunca izazove erupcije i probudi pospane gejzire.

Izvor: ESA

30. jun 2005.

15:45 CEST
U ovom trenutku Deep impact je 4,1 milion kilometara udaljen od komete i 127 miliona kilometara od Zemlje.

15:40 CEST
Nova erupcija!
Kako se susret sa kometom približava tako kamere sve češće fotografišu Tempel1. NASA je objavila kratak film od neobrađenih fotografija koje je načinila manja kamera na glavnoj letelici.

Slike su uslikane u periodu od 22. juna do 24. juna. Velika erupcija zabeležena je na ovim fotografijama. Zvaničnih podataka nema, ali je jasno da se mlaz gasa i prašine prostire hiljadama kilometara unaokolo.

Video preuzmite sa ovde (300 kb):

28. jun 2005.

03:02 CEST
Ko ima intaliran Winstar 2 planetaijum moći će da prati sondu koja ide prema kometi Tempel 1. Adresa programa je:

http://www.winstars.net/english/news.html

Informaciju poslao Sashastar.

02:11 CEST
Koliko će kometa postati sjajnija u momentima nakon sudara? Odgovor zavisi od mnogo faktora koji su, jelda, u ovom trenutku nepoznati, ali ukratko scenarija su sledeća:

 • Ništa, ćorak. Udar neće biti detektovan sa Zemlje već samo iz glavne letelice. Malo verovatno.
 • Tempel 1 će postati sjajnija oko par puta. Veoma verovatno.
 • Tempel 1 će povećati sjaj i do nekoliko desetina puta. Srednje verovatno.
 • Tempel 1 će dostići petu magnitudu (i manju) sjaja što bi zaista bio veliki spektakl. Malo verovatno.

Golim okom, pod veoma, veoma, veoma, povoljnim uslovima (vedro nebo bez imalo svetlosnog zagađenja) možemo da vidimo zvezde do oko 6-te magnitude. Moguće je, ali krajnje neverovatno, da na nebu, za kratko, dobijemo novu zvezdicu koja se vidi i golim okom.

01:45 CEST
Nažalost, u trenutku sudara Tempel 1 će biti ispod horizonta posmatrano iz Evrope. Mala je šansa da efekat udara bude vidljiv do uveče, ali to neće sprečiti srećnike sa dobrim teleskopima da usmere pogled u pravcu komete.
Pogledajte mapu dela neba kroz koje će kometa proći od kraja maja do početkom jula.

Koordinate su sledeće:

Detaljnije karte i više informacija potražite ovde:
http://www.griffithobs.org/comettempel.html

00:24 CEST
Eksplozija na kometi!
I to kakva.. Svemirski teleskop Habl na delu je uhvatio džinovsku erupciju koja je hiljadama kilometara u otvoreni svemir izbacila gas, prašinu i razne otpatke sa površine i iz unutrašnjosti Tempel 1.

Ovakve eksplozije mogu biti katastrofalne za celokupnu misiju. Po odvajanju impaktor se samostalno usmerava ka kometi stalno gledajući svetli nukleus kao orijentir. Ukoliko erupciju pomeša sa nukleusom promašiće skroz kometu. Šansa za ovo je izuzetno mala, ali kako se sve radi prvi put mnogo toga može da krene loše.

Iz daleka erupcije izgledaju impresivno. Jedva čekamo detaljnije fotografije.

Habl je kometu uslikao 14. juna. Prva slika je načinjena u 07:17 UT a druga 14:15 UT. Razlika je očigledna. Gasni mlaz je dugačak preko 2200 kilometara.

Vrlo je moguće da udar impaktora izazove sličan efekat smatraju neki naučnici.

Imajte u vidu da Habl, iako je vrlo moćan teleskop, ne može da uslika nukleus komete, odnosno njenu površinu. Tempel 1 je isuviše mala i poprilično daleko tako da ćemo na Hablovim slikama videti komu, rep i mlazove gasa i prašine.

Više o ovoj eksploziji i slikama na zvaničnom sajtu.

00:01 CEST
Kometa Tempel 1 je u ovom trenutku tik malo iznad 10-te magnitude u sazvežđu device.

27. jun 2005.

23:07 CEST
HRI ima problema sa fokusom i imaće tokom cele misije, to je sada sasvim jasno. Jedino što je nejasno jesu slike koje ona pravi. Evo kako je Jupiter izgledao nešto manje od mesec dana po lansiranju letelice:

Jupiter je bio 728.000.000 kilometara daleko a fotografija je napravljena 6. februara 2005. godine. Slika je mutna, a koliko će se softverski poboljšati fotografije komete ostaje da vidimo.

22:59 CEST
U ovom trenutku Deep impact je 6,2 miliona kilometara udaljen od komete i 123 miliona kilometara od Zemlje.

22:50 CEST
Deep Impact je jedna od retkih misija koja ima direktnu putanju do svog odredišta. Većina letelica koristi gravitacionu pomoć planeta kako bi uštedele na gorivu i povećali brzinu kretanja.

U trenutku sudara Tempel1 će biti udaljena 0,895 astronomskih jedinica (AJ) od Zemlje i 1,51 AJ od Sunca.

Ukupan put koji će letelica Deep impact preći iznosi 430 miliona kilometara.

26. jun 2005.

14:07 CEST
Evropska svemirska agencija (ESA) sa pravom armadom svojih teleskopa i letelica aktivno učestvuje u praćenju misije a preko svoje televizije će uživo popratiti sve događaje. Planirane su i brojne konferencije za štampu. Evo satnice za ponedeljak 4. juli:

07:15 CEST (05:15 GMT)
ESA TV uživo (oko 60 minuta) - uključivanje u NASA TV, intervjui i video inserti. Kamere će se uključiti i u kontrolnim centrima: ESO, MPI Lindau (Rosetta), ESA/ ESAC (XMM/Newton) and ESA/ESOC (mission operations).

09:30 CEST (07:30 GMT)
ESA TV najnovije informacije (oko 20 minuta).

10:00 CEST (08:00 GMT)
NASA media briefing – konferencija za štampu koju ESA TV reemituje uživo (oko 30 minuta).

18:00 CEST (16:00 GMT)
ESA TV najnoviji podaci uključujući i slike sa teleskopa Habl (oko 20 minuta).

20:00 CEST (18:00 GMT)
NASA media briefing – konferencija za štampu koju ESA TV reemituje uživo (oko 30 minuta).

ESA TV možete pratiti preko interneta: http://television.esa.int

Parametre za gledanje ESA TV preko satelita objavićemo čim budu zvanično objavljeni.

13:10 CEST
Kažu da slika vredi hiljadu reči a video hiljadu slika. Obavezno pogledajte ove dve animacije i biće vam savršeno jasno šta će kamere na Deep Impact glavnoj letelici imati priliku da vide u trenutku sudara i bliskog prolaska pored komete.

Vidno polje HRI (velika kamera) - 790 kb
Vidno polje MRI (manja kamera) - 400 kb

Quick Time Player vam je potreban za puštanje ovih video fajlova.

13:00 CEST
Krećemo sa praćenjem jedne od najuzbudljivijih planetarnih misija u istoriji astronomije. Očekujemo fantastične fotografije, nova otkrića i ogromno interesovanje javnosti za ovaj događaj.


<< Pogledajte najvažnije vesti i događaje dan posle sudara

<< Pogledajte najvažnije vesti i događaje u trenucima sudara

 

OBJAŠNJENJA

CEST - Srednjeevropsko letnje vreme (ovde i mi spadamo - SR, CG, MK, HR, SLO, BIH, itd..)

UT - Svetsko vreme (CEST-2)

GMT - Vreme po Griniču (GMT=UT)


Problem tačke i zareza

U našem jeziku se sve više koristi tačka na onom mestu gde treba zarez i obrnuto. Naročito u informatici. Mi ćemo se držati stare škole i pravila koje je još na snazi, dakle:

6,002 je broj šest i dva hiljadita dela
6.002 je broj šesthiljada i dva


HRI - High Resolution Imager, velika kamera (CCD) na glavnoj letelici

MRI - Medium Resolution Imager, srednja (zapravo, mala) kamera (CCD) na glavnoj letelici

AJ - Astronomska jedinica, srednje rastojanje Zemlje od Sunca (1 AJ=149.6 milliona km)

 

vrh