am@astronomija.co.yu

 

 
 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

astronautika
Aurora – misija za Mars
 
Nikola Kosanović
niccolas@Tesla.rcub.bg.ac.yu

Za petak, 8. april 2005. g. ESA je sazvala konferenciju za štampu, koja će biti održana u Londonu, povodom svog novog Aurora programa, kako bi se medijima i svim zainteresovanim predstavile pojedinosti ovog projekta.

ESA-in istraživački program – Aurora, koji je trenutno u fazi pripreme, predstavlja projekat robotizovanog istraživanja Marsa, kao prvi korak ka dubljim naučnim saznanjima o Marsovom okruženju.

Aurora

Do sledećeg skupa ESA-inog konzorcijuma, na ministarskom nivou u decembru ove godine, potrebno je utvrditi prioritete naučne zajednice i uskladiti ih sa prioritetima istraživanja Marsa.

Za sada je ESA, u saradnji sa britanskim naučnim kosmičkim konzorcijumom (BNSC) i delom fizičkog i astronomskog istraživačkog konzorcijuma (PPARC) pozvala evropske, kanadske i američke naučnike i istraživače, koji smatraju da imaju interes u ovom projektu da se priključe, kako bi se uskoro napravile sve moguće opcije naredne misije istraživanja Marsa.

Radna grupa će se sastati 6. i 7. aprila u Lakeside centru na Aston univerzitetu. Skup je ograničen isključivo na naučnike i istraživače, a 8. aprila rezultati radne grupe biće prezentovani javnosit.

(17.03.2005.)

vrh