Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
asteroidi
Ariane 5 uspješno lansirala dvojac satelita
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 

08.07.2008.

 Kliknite na ilustraciju  
Lansiranje rakete Ariane 5

Jučer kasno navečer u 23:47 sati po našem vremenu s raketodroma Guiana Space Center (Francuska Gvajana) uspješno je lansirana raketa Ariane 5 i u orbitu oko Zemlje dopremila dva telekomunikacijska satelita.

Nepunih desetak minuta leta bilo je dovoljno snažnoj raketi da u visoku eliptičnu Zemljinu orbitu (300 x 36000 km) najprije postavi satelit "ProtoStar 1" a potom i "BADR 6". Tijekom ovih dana sateliti će pomoću vlastitog pogona promijeniti svoju eliptičnu putanju geocentričnu što će im omogućiti da tijekom cijelog dana budu locirani iznad jedne te iste točke na Zemlji.

Oba su satelita projektirana za životni vijek od najmanje petnaest godina za koje će vrijeme digitalnim TV signalom pokrivati područje Afrike, srednjeg i dalekog istoka te Azije.
ProtoStar 1 prvi je iz serije satelita koje za Azijske naručioce gradi američka tvrtka Boeing, a cijeli je projekat započeo još 2002. godine nakon problema s izvozom američke tehnologije Kini koja je prvotno bila angažirana za izradu i lansiranje ove serije satelita.
S druge strane BADR 6 (izgrađen od strane konzorcija Astrium) zamjena je za satelit Arabsat 4A izgubljen 2006. godine prilikom neuspješnog lansiranja s ruskom raketom Proton. Namijenjen je prijenosu TV signala i bezžičnom internetu za nekoliko stotina milijuna korisnika iz Azije i Afrike.

Ovo je lansiranje 184. po redu obavljeno Europskom raketom Ariane, a četrdeseto njezinom najjačom inačicom – Ariane 5, koja je izvorno bila projektirana da u svemir ponese Europski raketoplan Hermes, čiji je razvoj stopiran početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

(18.07.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se