am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
astronautika
EUROPE – NOVI ISTRAŽIVAČI
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Ohrabreni izuzetnim uspjehom zajedničke misije «Cassini-Huygens» ka Sarturnu i Titanu, ESA i NASA započele su pregovore o novoj zajedničkoj misiji prema, vjerojatno, najzanimljivijem objektu u Sunčevom sustavu, Jupiterovom mjesecu – Europi!

Teorije koje ukazuju na mogućnost postojanja pravih vodenih oceana ispod Europina kilometarskog ledenog pokrova a samim time i mogućnošću da se tamo kriju mikroorganizmi čije bi otkrivanje napokon stavilo točku na «i», jesmo li sami ili jedinstveni u svemiru, dovoljan je razlog da se ovakova misija i realizira.

David Southwood iz ESA izjavio je kako su pregovori o ovoj zahtjevnoj misiji tek započeli i kako se njeno lansiranje može očekivati najranije 2016. godine, do tada timovi na obje strane atlantika pozabaviti će se planiranjem misije i njezinih ciljeva te instrumenata i uređaja kojima će se ona realizirati.

Jednu od najvećih ekološko-energetskih poteškoća predstavljati će napajanje lendera, solarni paneli ispod leda nemaju smisla, baterije ne mogu obezbijediti željenu autonomiju rada na/ispod površine, a istovremeno nuklearni generator ne dolazi u obzir zbog izgledne kontaminacije Europe.

slikica: Hrvatska imaginarna expedicija ("Croatia 4") na svijet poput Europe, okružen agresivnom atmosferom..cmt2004
Veći crteć 118 Kb
PS: Svaka interpretacija gornjeg texta u kontekstu danasnjih vijesti o odbijanju prijema hr u eu je plod individualnog razmisljanja, nikako i stav autora ilustracije;)

 

Nudi li riješenje problema upravo A. C. Clarke, čovjek koji je u svojim povijesnim «Odisejama», započeo «kuhati» priču o Europi i «vodenom» raketnom pogonu te drugim čudima real-tehnike, ostaje da se vidi.

Desetak godina nemjerljivo je minorna varijabla u svemirskim relacijama.

(20.03.2005.)

vrh