Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 
astronautika
Hayabusa stigla do Itokawe
Itokawa. credit: JAXA

Japanska letelica HAYABUSA je stigla do svog cilja. To je asteroid (25143) Itokawa, jedan od onih koji se kreću blizu Zemlje, te je svrstan u klasu NEA (Near Earth Asteroids) i pripada porodici Apolo. Njegove dimenzije su 607x287x264 km, oko svoje ose okrene se za 12,12 sati. Po sastavu verovatno pripada S tipu. Njegova struktura mogla bi biti vrlo zanimljiva jer se izgleda sastoji zapravo od dva tela koja se međusobnim gravitacionim uticajem drže blizu jedan drugom. Asteroid Itokawa je otkriven 1998. godine u okviru Linear projekta. Ime je dobio ime po ocu japanskog svemirskog progrma dr Hideo Itokawi (20. jul 1912 – 21 februar 1999).

Hayabusa se sad nalazi 20 kilometara od Itokave. U narednom periodu će prikupljati podatke o asteroidu, a u novembru bi trebalo i da se spusti na njega, te da pokupi uzorke, a potom ih donese na Zemjlu (u junu 2007). Na Itokavi će ostaviti kasetu sa imenima 880.000 žitelja Zemlje iz gotovo 150 zemalja sveta. Ako sve protekne po planu biće to druga letelica koja se spustila na jedan astroid (prva je bila NEAR Shoemaker)

Hayabusa je letelica 21. veka. Nju pokreće jonski motor, a snabdevena je sa automatskim navigacionim sistemom pomoću koga je bila u stanju da samostalno pronađe svoj cilj.

Izučavanje uzoraka asteroida pomoćiće naučnicima da bolje upoznaju rani period Sunčevog sistema. Asteroidi su nastali od istog materijala od koga su stvorena i ostala tela Sunčevog sistema, ali od svog postanka asteroidi nisu pretrpeli gotovo nikakve promene te ih astronomi zovu kosmičkim fosilima.

Više informacija o ovoj izuzetnoj misiji možete pronaći ovdje:
http://www.isas.ac.jp/e/enterp/missions/hayabusa/index.shtml

(17.09.2005.)


Komentar?
Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

LINKOVI

HAYABUSA

Asteroidi

DEEP SPACE 1 letelica sa jonskimmotorom

PHA
Potencijalno opasni asteroidi, nebesko kamenje veće od približno 100 metara...

 

Otprilike 17% svih asteroide pripada S tipu. To su umereno svetli objekti, sa albedom od 0,1 do 0,22, a sastavljeni su od nikla, gvožđa, magnezijuma i silikata.

LINEAR (Lincoln Near-Earth Asteroid Research) je projekat za sistemadsko traganje Zemlji bliskih asteroida.