Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
INDIJA KRENULA NA MJESEC
Uspješno lansirana Indijska robotička letjelica Chandrayaan-1 prema Mjesecu

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Trajektorija putanje prve Indijske letjelice k Mjesecu Chandrayaan-1

Rano jutros, u 02:52 sati po našem vremenu s Indijskog raketodroma Sriharikota smještenog na jugoistočnoj obali uspješno je raketom PSLV prema Mjesecu lansirana robotička letjelica Chandrayaan-1.

Svega 19 minuta nakon lansiranja letjelica je zauzela planiranu putanju oko Zemlje. Madhavan Nair iz Indian Space Research Organisation (ISRO) izjavio je kako je rijč o povijesnom trenutku Indijske nacije i tehnologije. Svi sustavi na letjelici rade besprijekorno, krenuli smo na odiseju put Mjeseca, dodao je Nair.

Osamdeset milijuna USD vrijedna letjelica bezmalo je dvostruko jeftinija od sličnih projekata drugih svemirskih agencija. U narednom vremenu letjelica će zauzeti izduženu eliptičnu putanju oko Zemlje, obaviti kontrolu svih sustava i spremiti se za let do Mjeseca te konačni ulazak u nisku orbitu oko našeg prirodnog satelita.

Planira se da će letjelica biti operativna najmanje dvije godine te za to vrijeme načiniti detaljnu mapu Mjesečeve površine te kartografirati raspodjelu kemijskih elemenata i minerala koji su važni za naredne misije k Mjesecu ali i postavljanje stalne, naseljene, Mjesečeve baze kroz dvadesetak godina. Pored cijelog seta znanstvenih instrumenata od koji su neki izgrađeni u Indiji a drugi u SAD, Europi, Bugarskoj i drugdje, letjelica na sebi nosi i tridesetak kilograma masivni "torpedo" (Moon Impact Probe) koji će biti otpušten od nje te se sudariti s Mjesečevim tlom. Prašina koja će se pri tomu podignuti biti će predmet analize instrumenata s letjelice.

Indija posjeduje svemirski program još od šestdesetih godina prošlog stoljeća. Tijekom vremena razvili su vlastite rakate-nosače i satelite, a postoje i planovi za lansiranje svemirskog broda s ljudskom posadom u narednom desetljeću.

Iako je riječ o iznimnom uspjehu Indijske tehnologije, u Indiji su se začule i kritike kako bi tih 80 milijuna USD bilo svrsishodnije utrošiti na siromašne i gladne, kojih u Indiji još uvijek ima. Na takve je kritike Madhavan Nair reagirao kako bi bez edukacije i znanja te njihove primjene i u svemirskom tehnologijama u Indiji bilo još više ljudi iza granice siromaštva.

(22.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 

Chandrayaan 1 spreman za Mjesec

INDIJA ŠALJE LETELICU NA MESEC

Indijska letjelica uskoro kreće k Mjesecu