Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
Neobičan satelit
Jozef Šuštar
joza@ptt.yu

Ovih dana, tačnije 3. februara, biće lansiran jedan od najčudnijih satelita. Posada Internacionalne Svemirske Stanice će u kosmos izbaciti prazno svemirsko odelo. Ovo odelo će par dana biti zemljin satelit, a ne kosmički otpad, jer će slati korisne podatke. Što je još zanimljivije, uz skromnu opremu i vi možete postati deo tima za praćenje.

Russian Orlan SuitIdeja da se staro svemirsko odelo iskoristi kao satelit potekla je od Rusa. Odelo je opremljeno baterijom, FM predajnikom i senzorima koji će meriti unutrašnju temperaturu i stanje baterije.

Regulacija temperature u odelu će biti isključena. A eksperiment bi trebalo između ostalog da da odgovori i na sledeća pitanja: Da li će se odelo pregrejati? Koliko će dugo trajati baterija? Da li će se signal biti dovoljno jasan i kada se odelo okreće slobodno u prostoru? Odgovori na ova pitanja su posebno interesantna za projektovanje budućih odela.

Da bi ste se uključili u ovaj eksperiment potreban vam je FM radio prijemnik (ručne HAM radio stanice će biti savim u redu) i dobra antena (veća je bolja) podesite prijem na 145.990 MHz (Opseg za radio amatere). Potrebno je jos da znate kada će ISS biti vidljiva na nebu iznad vas, sobzirom da odelo i ISS imaju slične orbite ovaj podatak o ISS će biti sasvim dobar i upotrebljiv. Podatke o preletu za vašu lokaciju možete naci na
http://science.nasa.gov/RealTime/JPass/25/JPass.asp 

Prelet za posmatrača traje 5 – 10 minuta. Odelo emituje 30 sekundi poruku a zaim sledi 30 sekundi pauze, i ovi ciklusi se ponavljaju. Poruka počinje sa "This is SuitSat-1, RS0RS,". Nakon toga slede unapred snimljene poruke na pet jezika. Pozdrav sadrži ‘specijalne reči’ na engleskom, francuskom, japanskom, ruskom, nemačkom i španskom. Ove reči bi slušaoci na zemlji trebalo da zabeleže i dešifruju i na taj način se uključe u nagradnu igru.
Nakon toga slede telemetrijski podaci na engleskom jeziku. Glas za ovaj deo poruke je sintetizovan. Na kraju poruke je i slika emitovana kao SSTV (Sporo skenirajuca TV). Šta je na slici za sada ostaje tajna koju treba otkriti. Ako zelite da se uključite u ovaj poduhvat najbolje je da kontaktirate lokalni radio amaterski klub, verovatno će i oni biti zainteresovani.

Očekuje se da će baterije trajati 2 do 4 dana možda i duže. Nakon par nedelja ili meseci odelo će ući u atmosferu i sagoreti.

Vaš izvaštaj o posmatranju odnosno slušanju možete ostaviti na
http://suitsat.org/

Nemojte zaboraviti da izveštaj dostavite i na www.astronomija.co.yu
 

Pgledajte i ove stranice:

http://www.amsat.org/amsat-new/articles/BauerSuitsat/index.php

 

 

(28.01.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Gde mi je odelo?