am@astronomija.co.yu

 

 

 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

osvajanje kosmosa
Otpad zarobljava MSS
Preuzeto iz Dnevnika
http://www.dnevnik.co.yu/
 
Međunarodna svemirska stanica

Kako spejs šatlovi već gotovo dve godine ne dolaze, tako se smeće na Međunarodnoj svemirskoj stanici sve više gomila. Rešenje još nije na vidiku, a astronauti se snalaze kako znaju. Ne bi li makar malo raščistili nered u svome svemirskom domu, astronauti izbacuju deo nakupljenog otpada tokom svojih svemirskih šetnji. No, taj postupak krije niz opasnosti, budući da se odbačeni delovi mogu vratiti poput bumeranga i oštetiti delove stanice nužne za njeno normalno funkcionisanje.

Na pokojnoj ruskoj svemirskoj stanici "Mir" bilo je uobičajeno strpati smeće u vreće, pa ih izbaciti u svemir. Danas se to smatra neprihvatljivim jer je ocenjeno da slobodno-lebdeći svemirski otpad može biti vrlo opasan. Na drugoj strani, ni astronaute ni NASA-u baš ne teši činjenica da je MSS daleko uredniji od "Mira", tim više što mu svakim danom sve više postaje nalik. Pokidana oprema i mašine, neupotrebljive police za naučne eksperimente, iskorištena svemirska odela i druge nepotrebne stvari polako zakrčuju ionako mali životni prostor kojim stanica raspolaže.

Sojuz poleće 14. oktobra
Svemirska letilica Sojuz TMA-5, čije je lansiranje bilo odgađano iz tehničkih razloga, poleteće s novom posadom 14. oktobra iz Bajkonura u Kazahstanu ka MSS-u. "Svi tehnički problemi su rešeni i lansiranje će biti obavljeno 14. oktobra u 7 sati i 6 minuta ujutro po moskovskom vremenu", najavio je portparol Ruske svemirske agencije Vjačeslav Davidenko. Lansiranje dvojice Rusa i jednog Amerikanca bilo je predviđeno za 9. oktobar, ali je već dvaput odgađano zbog tehničkih poteškoća. Rus Salijan Šaripov i Amerikanac Leroj Čao zameniće sunarodnjake Genadija Padalku i Majkla Finka, i u svemiru će ostati 193 dana. Treći član posade, ruski oficir Jurij Šargin, na MSS-u će ostati u desetodnevnoj poseti i na Zemlju će se vratit sa dosadašnjom posadom.

Podsetimo, problemi s odlaganjem smeća počeli su nakon katastrofe šatla „Kolumbija" u februaru 2003, zbog koje su obustavljeni letovi do svemirske stanice i radovi na njoj. Ruska svemirska agencija u međuvremenu je brodovima s ljudskom posadom MSS-u dostavljala dragoceni kiseonik, no te letilice mogu nositi tek trećinu tereta koji obično nosi šatl, a i ne lete baš često. Mnogi zvaničnici NASA-e stoga se sve glasnije pitaju šta će se dogoditi nakon što i preostala tri šatla odu u penziju oko 2010. godine kako bi napravili mesta za plan ponovnog osvajanja Meseca, a svemirska stanica ostane prepuštena isključivo brodovima za opskrbu. Nijedna od tih letilica ne raspolaže kapacitetima šatla, niti može bilo što poneti natrag na Zemlju. Tek, iz NASA-e upozoravaju da, ukoliko se ne nađe rešenje za taj problem, preti opasnost da se MSS prinudno "ugasi".

(oktobar 2004.)

vrh