am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
astronautika
JAPANSKI SVEMIRSKI UZLET
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu
 

Tokyo

Japanska svemirska agencija (JAXA) uspješno je u 25.02.2005. u 09:25 sati po našem vremenu, u svemir lansirala dva satelita, jednog za potrebe tamošnje metereološke službe a drugog za potrebe vojne i civilne navigacije.

Japanska lansirna rampa. Veća 91 Kb

Lansiranje je obavljeno redizajniranom, 53 metara visokom, raketom H2A, u cijelosti Japanske izrade, sa raketodroma na otočju Tanegashima.

Prvotni je model ove rakete u studenom 2003. godine, usljed kvara nakon lansiranja kontrolirano uništen od strane kontrole leta, kojom prilikom su izgubljena i dva vojna špijunska satelita! Ovaj puta je sve proteklo po planu, a japanski ministar za znanost, Naruakai Nakayama, je tom prilikom, na novinarski upit zašto se toliko dugo čekalo na ovaj let, izjavio: «Nismo si mogli priuštiti još jedan neuspjeh».

Japanski svemirski program desetljećima životari na minimalcu, iako je Japan svojevremeno bio četvrta zemlja u svijetu koja je u svemir poslala svoj satelit, danas je njihov civilni program na donjoj granici tehnološkog i gospodarskog stanja nacije.
Uspjesi Kineskog svemirskog programa, vjerojatno će potaknuti Japan na ubrzano «hvatanje koraka», u prilog tomu možda najbolje govore izjave dužnosnika JAXA-e kako; «..nisu u svemirskoj utrci sa Kinom»!

(15.02.2005.)

vrh