Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
JAPAN ŽELI U RUSKI SVEMIRSKI PROGRAM
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 


Tokyo – Moscow

Zbog problema sa sigurnošću Američkih raketoplana te moguće potpune obustave njihovih letova, japanska agencija za svemirska istraživanja (JAXA) pronašla je u Rusiji novog svemirskog partnera, izjavio je proteklog tjedna za japanski tisak, Kiioshi Higuchi, jedan od voditelja JAXA-e.

Već ove godine Japan će se aktivno uključiti u Ruski projekt višenamjenskog svemirskog broda nove generacije "Kliper", koji će u svemir moći ponijeti šesteročlanu posadu, uključivo i letove do Mjeseca.

Novi svemirski brod temeljen je na pouzdanoj i iskušanoj tehnologiji postojećih svemirskih brodova "Sojuz" te zahtjevima za kapacitetnijom i komotnijom letjelicom koja će omogućiti normalno funkcioniranje svemirske stanice, povratak ljudi na Mjesec a u daljnjoj budućnosti možda i kao dio misija ka Marsu.

Projekt "Kliper" već je nekoliko godina u fazi konstruiranja, a ove je godine temeljni oblik doživio i manji redizajn prema konačnoj varijanti.

Očekuje se da bi "Kliper" svoj prvi let bez posade mogao izvesti već za tri do četiri godine, a oko 2010. – 2012. očekuju se i prvi letovi sa posadom.

Rusima su se dosada priključili Evropljani, a pored njih i Japana još je nekoliko država zainteresirano za ovaj projekt.

(25.09.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh