Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Letovi
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Jedrenjaci u svemiru
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Umjetnički prikaz letjelice Cosmos 1 s raširenim svemirkom jedrima

Svi znamo kako su tijekom povijesti morima plovili brodovi na jedra – jedrenjaci. Velika, na jarbolima razapeta, platna skupljala su snagu vjetra i tjerala moreplovce diljem svijeta. No što je s jedrima u svemiru? Možemo li jedriti svemirom?

DA, možemo! Iako je odgovor na prvi pogled u najmanju ruku zbunjujući, u svemiru možemo jedriti i to pomoću čestica Sunčeva vjetra. Prije desetak godina američko neprofitno društvo "Planetary Society" započelo je projekt izrade "svemirskog jedra". Izradili su dva prototipa, no oba su uništena (tijekom 2001, i 2005. godine) prilikom neispravnog rada rakete-nosača koja ih je trebala postaviti u Zemljinu orbitu. Sada se radi na trećoj inačici "svemirskog jedra" koja će krajem ljeta biti lansirana u svemir ne bi li napokon i u stvarnosti potvrdila teorijske izračune znanstvenika.

Jedrenjaci u svemiru za svoj će pogon koristiti sićušne čestice Sunčeva vjetra koje se velikom brzinom kreću međuplanetarnim prostorom. Iako je njihova "potisna snaga" veoma mala, pri konstrukciji budućih letjelica-svemirskih jedrenjaka računa se s dugotrajnim, konstantnim i što je najvažnije uvijek dostupnim i besplatnim pogonom. Najnoviji projekt "Planetary Society" podrazumijeva laganu nosivu konstrukciju letjelice s plastičnim jednom presvučenim aluminijom koji će odigrati ulogu sakupljača Sunčeva vjetra. Bude li sve proteklo prema planu letjelice budućnosti namijenjene misijama k vanjskim planetama Sunčeva sustava i izvan njega mogle bi biti opremljene upravo tehnologijom jedrenja - poznatom od pamtivjeka. Druga praktična mogućnost korišćenja svemirskog jedra mogla bi biti prilikom deorbitiranja isluženih satelita u Zemljinoj putanji. Oni bi na kraju svog životnog vijeka razvili Sunčevo jedro koje bi ih polako usporilo i spustilo u niže slojeve atmosfere gdje bi naposljetku izgorjeli. Na taj način bi se smanjila količina nepotrebnih objekata oko zemlje koju nazivamo svemirskim smećem.
 

(18.07.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Odjedrismo ka Aldebaranu!