Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Uragani na Saturnu stotinama puta jači od Zemaljskih
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Uragan na Saturnu, iako sličica ne pokazuje svu njegovu silu, ovi su vjetrovi stotinama puta jači od najjače oluje na Zemlji

NASAina robotička letjelica Cassini poslala je na Zemlju najdetaljnije dosad učinjene snimke Saturnove atmosfere. Za znanstvenike su posebno interesantne snimke mamutskih zračnih strujanja na njegovim polovima. Vrtložne strukture promjera i do 4000 km, s povremenim manjim pijavicama koje unutar velikog uragana "pušu" brzinama i do 600 km/h nezamislive su na Zemlji. Slična su istraživanja obavljena prije dvije godine, no sada su znanstvenici bili spremniji a rezultat je desetak puta bolja kvaliteta pristiglih podataka.

Intrigantna heksagonalna oblačna struktura na sjevernom Saturnovom polu snimljena je tijekom 2006. Tada se smatralo kako je njezin oblik potpuno slučajan te kako će se ta oblačno-zračna vrtložna struktura veoma brzo raspasti. No, novi snimci, na sveopće iznenađenje, pokazuju kako je ona i dalje na svom mjestu iznad sjevernog pola planete.

Ova je struktura zapravo uočena još 1980. na snimkama letjelice Voyager 1, no kako su one bile niske rezolucije tome nije pridavana velika pažnja. Danas, gotovo trideset godina kasnije ta je zagonetna struktura još uvijek tu!

Kevin Baines, jedan od znanstvenika Cassini misije smatra kako se radi o nekolicini stabilnih velikih uragana, stotinama puta snažnijih od najačeg uragana na Zemlji, koji predstavljaju svojevrsni motor metereoloških događanja u atmosferi ove velike plinovite planete. Usljed vrtložnih strujanja oblačne se strukture podižu od 40 do 70 km iznad atmosfere i stvaraju tajanstveni šesterokutni oblik na Saturnu. U objašnjenje kako se zbog različitih atmosferskih pritisaka, kombiniranih s slučajnim razmještajem oblačnih struktura, a koje onda generiraju ili omeđuju vrtložna strujanja, a sve to skupa naposljetku pravi igre svjetlosti i sjena te slučajnog pozicioniranja ravnina famoznog šesterokuta - ne vjeruju ni autori takve hipoteze.

Nitko zapravo nezna objasniti kako je ta heksagonalna formacija stabilna toliko dugo vremena. Pobornici NLO-ovskih objašnjena odmah su se uhvatili priče kako se radi o konstrukciji tamošnje inteligentne civilizacije, no prava je istina kako nas u svijetu plinovitog diva Saturna očekuju još mnoge godine istraživanja ne bi li samo zagrebli u ocean razumijevanja tamošnjih tajni. Desecima puta dosad uvjerili smo se kako je svaki planet – svijet za sebe, ma koliko mogli poopćiti neke karakteristike na osnovu poznatih podataka, većina stvari u svemiru je jedinstvena.

 

(16.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 

KASINI