am@astronomija.co.yu

 

 

 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 

astronautika
"CASSINI-HUYGNS", POSLJEDNJA PROVJERA
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

 Pasadena  
16.12.2004.

Milijardu i pol kilometara daleko od kuće, neveliki izaslanik čovječanstva, dvostruka američko-evropska robotska sonda «Cassini-Huygens» uspješno je tijekom proteklih dana završila posljednje provjere i manevre u svijetu divovske planete Saturna, uključivo i prekjučerašnji bliski prolazak kraj Dione, jednog od 50-tak Saturnovih prirodnih satelita.

«Cassini-Huygens» je dan ranije prošao na samo 1200 km udaljenosti od Titana, najvećeg Saturnova prirodnog satelita promjera gotovo 6000 km, većeg i od planeta Merkur i Pluton!

Ovim manevrom znanstvenici su dobili točne informacije o Titanovoj atmosferi koji su nužni za usklađivanje sa primarnim zadacima misije – uspješnim spuštanjem «Huygensa» kroz Titanovu atmosferu, sve do tla.

Titan je izabran za primarni cilj misije iz razloga što posjeduje fascinantnu atmosferu, sličnu onoj kakovu je imala Zemlja u danima začetka života na njoj, pa se znanstvenici nadaju da je «tamo sve moguće!»

U danima koji slijede, izračunati će se optimalna trajektorija putanje «Huygensa», a u Božićnoj noći dvije letjelice će se nakon višegodišnjeg zajedničkog putovanja konačno odvojiti jedna od druge, da bi nastavile svaka svoju misiju.

«Huygens» je izrađen u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA), dok je «Cassini» dijelo NASA-inih stručnjaka, u ovoj zajedničkoj misiji američka sonda poslužila je kao nosač i relejna stanica za evropsku.

Kako upravo nastupaju kritične sekvence ove značajne misije, dio znanstvenika upozorava i na moguće probleme u svezi funkcioniranja evropske sonde «Huygens», i to iz razloga što je izgrađena na istoj tehnologiji koju je kasnije, neuspješno!, koristila i sonda «Beagle-2» u evropskoj misiji na Mars – «Mars Express».

(decembar 2004.)

vrh