am@astronomija.co.yu

 

KASINI HAJGENS
Više o misiji injenim rezultatima
 
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
Kasini-Hajgens
RHEA – AMFITEATAR KRATERA
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Pasadena, JPL

«Cassini», najveća robotička letjelica ikada lansirana izvan Zemljine orbite i nadalje nastavlja sa slanjem izvanrednih snimaka Saturnovih prirodnih satelita.

Rhea

NASA je prekjučer objavila zanimljivu fotografiju Rhea-e, jednog od najvećih Saturnovih prirodnih satelita, promjera 1528 km na kojoj se u njenom središnjem dijelu jasno uočava zanimljiva kombinacija mnogobrojnih, poligonalno raspoređenih kratera, koji zajedno čine zagonetnu formaciju, nalik gigantskom amfiteatru. «Utisnuta» struktura na Rhea-i sušta je suprotnost izbačenom obrubu na susjednom satelitu Iapetusu, koji zbog toga izgleda poput oraha.

Fotografija je snimljena sa udaljenosti od 500.000 km, a najmanji detalji koji se uočavaju na njoj veličine su tri kilometra.

Znanstvenici se slažu kako je svako naše istraživanje drugih svijetova povezano sa zanimljivim iznenađenjima te kako je svaki svijet – svijet za sebe, u pravom smislu te riječi.

Letjelica «Cassini», još će nekoliko narednih godina orbitirati u svijetu «Gospodara Prstena», Saturna, i zasigurno nam prirediti još puno iznenađenja.

Inače, Saturn je trenutno iz naših krajeva vidljiv tijekom cijele noći kao veoma sjajnu «zvijezda» u sazviježđu Blizanaca.

(03.02.2005..)

vrh