am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
astronautika
«CASSINI» SNIMIO DIVOVSKI KRATER NA TITANU
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu
 

Pasadena

NASA je jučer, 16.02.2005. objavila najnovije radarske snimke Titana koje je u utorak načinila svemirska letjelica «Cassini», a na kojoj se jasno razlučuju detalji divovskog kratera nazvanog «Circus Maximus».

Krater Circus Maximus na Titanu

Vjeruje se kako je ovaj 440 kilometara u promjeru veliki krater nastao udarom nekog asteroida ili komete u Titan, možda još nedavno. Radi se o prvoj «impaktnoj» strukturi uočenoj na Titanu, a koja sadržava dosada neviđene, intrigantne geološke oblike, poput «paralelnih «odrezanih crta», za koje se pretpostavlja kako su vjerojatno nastali pod utjecajem vjetra ili nekih geoloških procesa.

«Cassiniju» je ovo bio treći bliski prolazak pokraj Titana, na visini od samo 1577 km iznad površine najvećeg Saturnovog mjeseca. Drugi je to put da se Titan istražuje i radarom, a po prvi puta su radar i optička kamera na letjelici «zajednički» istraživali identično područje ovog tajanstvenog svijeta.

Titanova površina je zbog geološko-atmosferskih utjecaja jedna od najmlađih u Sunčevom sustavu i na njoj ne postoje stare geološke formacije. Svijet je to koji se, doslovce, mijenja pred našim očima.

Američka letjelica «Cassini» biti će operativna najmanje do 2008. godine, za koje će vrijeme u još nekoliko navrata istraživati Titan. Evropska sonda «Huygens», nakon januarskog uspješnog spuštanja na Titanovu površinu, nalazi se tamo zauvijek zarobljena u carstvu tekućeg metana pri temperaturama oko -200°C.


(15.02.2005.)

vrh