Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Potvrđeno lansiranje trećeg Kineskog svemirskog broda s posadom
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

 

 Kliknite na ilustraciju  
Umjetnički prikaz kineskog svemirskog broda Shenzhou-7 u svemiru

Dužnosnici Kineske svemirske agencije napokon su i službeno objavili vijest: lansiranje trećeg po redu Kineskog svemirskog broda s ljudskom posadom – Shenzhou 7 zakazano je za četvrtak 25. septembra u 15:10 sati po našem vremenu.

Svemirski brod s troje astronauta krenuti će u Zemljinu orbitu pomoću rakete-nosilice "Dugi Marš IIF", a samo lansiranje će biti izvedeno s Jiuquan Satellite Launch Centre na sjeverozapadu provincije Gansu.

Biti će to prvi izlazak Kineskog astronauta izvan svemirskog broda i prilika da isprobaju svemirsku šetnju u otvorenom prostoru.

Čast za biti prvi Kinez u svemiru pripala je 42-godišnjem vojnom pilotu, pukovnku Zhai Zhigangu. Imena dvojice drugih astronauta nisu objavljena. Zhigang je oženjen, ima jednog sina i član je Kineske komunističke partije, objavili su u priopćenju dužnosnici svemirske agencije.

Astronauti će u svemiru boraviti ukupno 68 sati, od toga će svemirska šetnja (26. ili 27. septembra) otvorenim svemirskim prostorom trajati 40 minuta, u 15 milijuna USD vrijednoj kopiji Ruskih svemirskih odijela "Orlan". Tijekom svemirske šetnje Zhigang će rukom lansirati mali satelit za snimanje svemirske šetnje i prijenos podataka.

Za jedan oblet oko Zemlje biti će im potrebno tek devedeset minuta na visini od 340 km iznad naših glava. Protekne li sve prema planu njihova će se letjelica i iz naših krajeva u nekoliko navrata moći vidjeti čak i golim okom, kao slabašna putujuća zvjezdica na noćnom nebu. Slijetanje se očekuje 28. septembra u podnevnim satima.

Ovaj je korak veoma važan za Kinesku astronautiku i predstavlja završetak prve faze pilotiranog svemirskog programa. U narednim godinama slijedi simultano lansiranje dva svemirska broda, njihovo spajanje u orbiti i prelazak posade iz jednog broda u drugi. Nakon toga vjerojatan je let koji će uključiti spajanje pilotiranog broda s autonomnim modulom (bez posade) u svemiru, ulazak astronauta u nj, obavljanje eksperimenata te izlazak i napuštanje autonomnog modula.

Uslijediti će izgradnja male svemirske stanice, a nešto kasnije i let oko Mjeseca. Za 2020. Kinezi planiraju i spuštanje na Mjesec što bi bila kruna jednog izvanredno smislenog i razrađenog svemirskog programa.

(18.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 

KINA U SVEMIRU