am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
astronautika
KINA – svemirski program "top" prioritet
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Peking, Kina

Shenzhou 5A

Prema informacijama koje prenosi CNS (China News Service), sa upravo završene Kineske nacionalne konferencije o službi znanosti i tehnologije u sklopu odbrambenih nastojanja zemlje, svemirski je program uvršten u vrh kineskih prioriteta za 2005. godinu i nadalje!

Kina će tijekom ove godine lansirati svemirski brod Shenzhou 6, sa dvočlanom posadom koja će u svemiru boraviti nekoliko dana, te ispitati mogućnosti orbitanog modula, svojevrsne minijaturne svemirske stanice, koja je dosada samo «instrumentalno» ispitana u svemiru.

Nagodinu, ili nešto kasnije, očekuje se istovremeno lansiranje dva pilotirana svemirska broda, Shenzhou 7 i 8, koji će usvojiti tehnologiju spajanja brodova u orbiti i omogućiti prve svemirske «šetnje» kineskim astronautima, ili kako ih kinezi nazivaju – taikonautima.

U tom trenutku, Kina će biti spremna za let ljudske posade do Mjeseca i nazad, paralelno sa time startati će i prve letjelice iz programa robotičkog istraživanja Mjeseca, koje će uključivati rovere na Mjesečevoj površini ali i dostavu uzoraka Mjesečeva tla na Zemlju!

Vlasti najvećeg kineskog grada, Šangaja, odlučile su pomoći znanstvenicima u njihovim projektima na način da se je upravo započelo sa izgradnjom «svemirskog grada», u kojemu će biti smješteno na stotine znanstvenih laboratorija sa tisućama znanstvenika zaposlenih upravo na svemirskom programu i tehnologijama

Taj je projekat upravo započeo i dovršiti će se u naredne tri godine, izjavio je Yuan Jie, direktor Šangajskog svemirskog biroa (Shanghai Aerospace Bureau)

Ovim nastojanjima Kina pokazuje svijetu svoju snagu, a demonstracija svemirske tehnologije omogućava znatno bolji plasman proizvodima tamošnje privrede.

27.01.2005.

vrh