Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
Pijavice oko MPL-a na Marsu
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Prva pijavica uočena oko MPL (gore u sredini)

Prije pet godina cijelokupna znanost i tehnika naše civilizacije susrela se s problemom čišćenja solarnih panela na Mars-roverima Spirit i Opportunity. Riješenje se nije našlo sve dok vrijedni roboti nisu došli na Mars – povremena česta vrtloženja zraka poput pijavica (eng.-"dust devils", op.a.) ponekada prođu preko rovera i očiste solarne panele omogućavajući tako opskrbu električnom energijom.

Sve do ovog tjedna takve pijavice nisu uočene na polarnim predjelima crvene planete.

Ponedjeljak 08. rujna, stotinu četvrtog dana misije, SSI kamera (Surface Stereo Imager) na Mars Phoenix Lenderu po prvi je puta zabilježila pijavicu u polarnim predjelima. Dan kasnije znanstvenici su obradom podataka ustanovili kako se radi o identičnim vrtloženjima zraka kakvi su viđeni i uokolo rovera. Mjerenja Kanadske metereološke postaje na MPL ustanovila su promjene brzine i smjera vjetra te temperaturne oscilacije prilikom bliskog prolaska pijavice. Detaljnom obradom fotografija i mjerenja zasad je dokazano kako se ovog tjedna najmanje šest a možda i dvanaest pijavica pojavilo na manje od stotinjak metara uokolo letjelice! Promjer pijavica iznosi od 2 do 5 metara.

Znanstvenici nisu zabrinuti za MPL zbog  pojava pijavica, konstrukcija letjelice načinjena je tako da bez oštećenja izdrži i znatno jače nalete vjetra. Smatra se kako s dolaskom zime i velikih dnevno-noćnih temperaturnih varijacija (-30C° danju do -90C° noću) učestalost pojavljivanja pijavica postati svakodnevna.

(13.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

ISTRAŽIVANJE PLANETE MARS