am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
mars
ZAGONETNI ČISTAČI NA MARSU

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Pasadena

Kada su pred više od godinu dana na Mars sletjela dva američka rovera (Spirit i Opportunity), inženjeri su im optimistično predvidjali životni vijek od 90 dana.

Nakon tog perioda, računalo se kako će ultrasitna prašina Marsove pustinje prekriti solarne panele, postupno smanjujući napajanje pogonskih i drugih uređaja rovera te naposlijetku u cijelosti iscrpiti baterije, uzrokovati potpuni prekid rada uređaja a time i kraj misije.

To se ipak nije dogodilo, roveri i danas, nakon što su pet puta premašili svoj «garantirani» radni vijek, rade punim kapacitetom. Za problem kojega zemaljska tehnologija nije imala riješenje, pobrinula se priroda na Marsu.

Na samopreglednim snimcima koje roveri svakodnevno rade jasno se uočava kako se prašina sakupljena na solarnim panelima i drugdje po roveru, povremeno, tijekom noći «očisti sama od sebe». Znanstvenike je u početku zbunjivalo što se to zapravo događa kada navečer prljavi roveri ujutro osvanu potpuno čisti, danas se pretpostavlja kako je uzrok zagonetnom čišćenju rovera zapravo Marsov vjetar.

Zemaljski vjetrovi ne bi mogli očistiti prašinu sa rovera, no vjetrovi na Marsu u suradnji sa tamošnjom rijetkom atmosferom to očigledno mogu.

Zagovornici života na Marsu i pristalice raznih konspiracijskih teorija, ne prihvaćaju ovo objašnjenje, po njima, američke rovere na crvenoj planeti čiste brižni – Marsijanci .

Sigurno je jedino kako nas na Marsu očekuju brojna iznenađenja!

(15.03.2005.)

vrh