am@astronomija.co.yu
 
Beagle 2
 
 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

mars
BEAGLE-2 - kraj jedne priče
 
 
 
14.02.2004.

Beagle 2

Britanski ministar za nauku lord Sainsbury, zajedno sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA) je objavio da se zajedničko traganje za lenderom "Beagle-2" smatra neuspelim.

Ova vest je konačno stavila tačku na sva nadanja da će se ipak možda uspostaviti kontakt sa majušnim lenderom koga je "ispalilo" Mars Express ka površini Marsa.

"Beagle-2" lender, koji je bio Britanski deo sistema "Mars Expess" lansiranog od strane ESA, nije uspeo da uspostavi komunikaciju sa Zemljom još od kako se odvojio od svog matičnog broda. Svi do sadašnji pokušaji preko velikog radio teleskopa (76 m) pri Jodrell Bank opservatoriji i Nasinog Mars Odyssey-a da se uspostavi kontakt u proteklih dva meseca nisu urodili plodom.

Generalni direktor ESA, Jean-Jacques Dordain je izjavio da ESA kao partner sa državama članicama deli dobro i rđavo iskustvo koje je stečeno kroz ovaj projekat. Istraga koja je započeta treba da omogući da se dođe do saznanja koji su to uzroci i razlozi doveli do neuspeha misije Beagle-2, kao i da to iskustvo posluži kao lekcija za buduće misije.

U svakom slučaju ovaj neuspeh ne bi trebalo da obeshrabri Evropljane da u bliskoj budućnosti nastave sa ovakvim pokušajima slanja inteligentnih robota na druge planete našeg Sunčevog sistema. Tužna je ipak činjenica da se majušni Bigl nije pridružio svojoj Američkoj "braći", Spirit i Oportunity pri ispitivanju Marsove površine.

Verovatno će neka buduća ljudska misija na Marsu otkriti prave razloge Biglovog neuspeha. Za utehu možemo da se divimo njegovoj "majci" - Mars Expess-u, koji nam iz dana u dan šalje fenomenalne snimke Marsove površine.

Ljubiša Nikolić
ljubisan@beotel.yu
 

(februar 2004.)

vrh