am@astronomija.co.yu

 

 

 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

misije
Misije na Mars 2004.
O čemu se ovih dna priča na mejling listi Loznica

4.1.2004.
Slavlje u NASI

Rover - veća slika 83 k

Sinoć i u toku dana se uz obilato točenje šampanjca u Pasadeni - NASA centru za džet propulziju proslavljalo uspešno spuštanje na tlo Mars Rover Spirit.

Spirit je sa svoje platforme poslao i prve panoramske snimke Marsa. Očekuje se da le ovaj geološki robot uspešno funkcionisati naredna tri meseca.

I dok Amerikanci slave svoj uspeh, Evropljani i dalje muku muče sa svojim Biglom. Matični Mars Expres menja svoju ekvatorijalnu putanju u polarnu, i dalje pokušava da uhvati signal sa Bigla.

Pozdrav svim Marsoljubima...

Ljubiša

4.1.2004.

Spirit na Marsu. Veća fotografija 172 kb

Ljubiša

6.1.2004.
Spirit je uspešno pronašao Zemlju i trenutno svojom glavnom antenom šalje fotografije visoke rezolucije brzinom od oko 10 000 bita u sekundi. To je 5 puta manje od brine kojom se mi kačimo na net (56k), ali i 625 puta veća brzina od one kojom je Galileo slao podatke sa Jupitera (16 bita u sekundi).

U toku večeri ili noći (po našem vremenu) možemo očekivati da će rover tim objaviti prve slike površine Marsa u boji!

Kamera na Spiritu je rezolucije 1024x1024 pixela (MPF 97 je imao rezoluciju 256x256) a da bi se napravio mozaik od 360 stepeni potrebne su desetine slika. Jedna slika nekompresovana zauzima nešto više od megabajta. Siguran sam da će ove prve slike pune rezolucije biti sa kompresijom (možda čak i do 50%) te će biti teške između 100k i 300k. A za pravljenje fotografije u boji je potrebno slikati kroz tri filtera. Sve u svemu, ako rover tim da prioritet slanju slika i ako sve funkcioniše kako treba fenomenalnu panoramu u boji koja će nas sve ostaviti bez daha bi trebali da imamo vrlo brzo (možda već do početka vikenda).

Mogu li stvari biti bolje? Mogu... Bigl, javi seeee...!!

Srđam

6.1.2004.
Ukoliko ste na Mars poslali Vase ime ili imena Vase dece, evo gde se nalazi NAMEDISK !

Ovde je vaše ime

Snežana

6.1.2004.
Pažnja se ovih dana očito usmerila ka NASA-Spiritu. I dok Ameri obilato slave uz šampanjac besprekorno funkcionisanje rovera Spirit-a, dotle na "ostrvu" i uz malu pomoć NASe bezuspešno pokušavaju da stupe u kontakt sa Biglom. Očito da je u pitanju loše sinhronizovan sat na Biglu koji se radi štednje energije pali u pogrešno vreme.

Ili je naš mali lovac na zečeve odmah ukapirao da od njegovog posla oko hvatanja zečeva (vidite Astronomija u medijima) nema ništa. Ili su zečevi sa Marsa mnogo veći od domaćih, pa se jadnik uplašio....

Sve će se znati u par narednih dana.

Malo šale ne skodi................

Pozdrav....

Ljubiša.

6.1.2004.
Zbog velikog interesovanja za "BEGLE" evo sta se piše po netu.

Mnogi naučnici u Engleskoj su ostali budni u toku Božićne noći, ne očekujći bradatog Deda Mraza u crvenom odelu sa poklonima, već čekajući spuštanje svoje letilice na crvenu planetu Mars, u okviru svoje ambiciozne misije. Ali, avaj…., nakon što je vreme koje je predviđeno za ovaj događaj proteklo, sva očekivanja su se pretvorila u nesigurnost i neizvesnost, pošto očekivani signal sa “Beagle 2” lendera, Evropske Svemisrke Agencije, nije detektovan (ili po naški: nije uhvaćen). Signala ni do danas nema..

Prva prilika (šansa) da se uhvati signal sa Beagle 2, je bila u 1:30 ujutru po Istočnom Standardnom Vremenu (ili u 6:30 Univerzalno Vreme) na dan 25. decembra, kada je NASA-in “Marsov Odisej” svemirska letilica trebala da prenese signal sa lenderovog 5-vatnog transmitera. Oko 16 sati kasnije, 76-metarski Lovell Radio Teleskop na “Jodrell Bank Observatory” je osluškivao direktan signal, ali ništa nije primljeno.

Direktor “Beagle 2 “ misije, g-din Mark Sims, izjavio je da "Mi i dalje radimo pod pretpostavkom da se 'Beagle 2' nalazi na površini Marsa, ali da  iz nekog  razloga ne može da uspostavi komunikaciju sa nama"

Sasvim suprotno lenderu, "Mars Express" letilica koja je nosila "Beagle 2" lender, je uspešno ušla u orbitu Marsa. Ona će se pomeriti na polarnu orbitu na dan 30. decembra. Tada će svemirska letilica biti primarni komunikacioni relej  "Beagle 2" lenderu. Programirana je komunikacija između svemirske letilice "Mars Express"-a i  lendera "Beagle 2"  na dane  6, 12,  13. i 17. januara.

 "Mars Express" je opremljen sa geografskim instrumentima (mapama) uključujući kameru koja će vršiti ispitivanje i snimanje  kompletne Marsove površine u stereo tehnici sa rezolucijom od 10 metara. Odabrane površine (oblasti na Marsu) će biti fotografisane u mnogo detalja. Spektrometar  će odrediti sastav minerala, a radar koji prodiri kroz površinu tla i do dubine od nekoliko kilometara treba da pronađe led (vodu) ispod površine Marsa.

"Sasvim je  jasno, da  postoji još uvek dobre šanse da se uspostavi kontakt sa "Beagle 2" lenderom preko "Mars Express" orbitera, kada on stupi u akciju, i ovo treba da nam bude prevashodni priorit u ovom momentu"  izjavio je  Lord Sainsbury, Ministar za nauku i inovaciju Engleske.

Slike koje poslao  NASA-in Mars Global Surveyor, samo 20 minuta nakon spuštanja lendera “Beagle 2” na površinu Marsa, pokazuju da je vreme bilo vedro.

Inženjeri, stručnjaci za letilice, su ukazali i na mogućnost da je "Beagle2" možda  promašio mesto na koje je trebao da se spusti. Ako je to slučaj, Lovell telskop je možda još uvek u mogućnosti da ga locira, kako bi  Mars Odyssey mogao bolje da prilagodi svoju prijemnu antenu. (Gigantski raio teskop može samo da čuje "Beagle 2" ali ne može da odgovori!) Postoji takođe i šansa da se lender  spustio u dubinu ili na kosu ivicu nekog od kratera, koji je širok par kilometara. Ovi krateri  su nedavno identifikovani u oblasti spuštanja lendera.

Toliko za sada.. Videćemo u narednim danima šta će se sve dogoditi.

Zečar-Držimo ti oba palca.

Pozdrav....

Ljubiša

7.1.2004.
Mars Express je podešen (resetovan) da locira Beagle 2

U Sredu, 7-moga janura 2004, i u naredna 3 dana, svemirska letilica ESA -Evropske Svemirske Agencije, Mars Express orbiter će biti samo 315 kilometara iznad oblasti gde je sleteo jos uvek "nečujan" Beagle 2.

Još od Božića (katoličkog) svi pokušaji da se uspostavi komunikacija sa tananim lenderom preko NASA-inog Mars Odyssey orbitera i radio teleskopa na Zemlji su ostali bez uspeha. Međutim, Mars Express i Beagle 2 su jedini sistem koji je testiran od početka do kraja i koji daje nadu ESA da će uspeti da uspostavi kontakt sa lenderom u narednim danima.

Prijemnici Ultra Visoke Frekvencije (UHF) koji se nalazi na Mars Expressu su spremni da komuniciraju sa Beaglom 2. Tačno na dan 7. janura u 13:15 CET, ESA-in Mars Express orbiter će se naći u idelanom orbitalnom položaju kao i idelano konfigurisanom sistemu za komunikaciju i naći će se tačno iznad oblasti na koju je sleteo Beagle 2, oko 86 stepeni, koja treba da omogući i zemaljskim sistemima kontrole ESOC u Darmstadtu, Nemačka da uhvati i najmanji "beep" signal sa Marsove površine.

Rezultati ovih prvih istraživačkih pokušaja će biti objavljeni na konferenciji za štampu u ESA/ ESOC centru od strane Davida Southwood-a, doktora nauka, Rudolfa Schmidt-a, direktora Mars Express Projekta i Mihael-a McKay-a, zamenika direktora letova, koja će početi u 16:00 CET

Ovo su poslednje vesti o Biglu.

Ljubiša.

(januar 2004.)

vrh