am@astronomija.co.yu

 

 

 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

opiti
Mars - nova nada

 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu
 

 
Vječito pitanje; Jesmo li sami u svemiru?, ovih se dana ponovo zahuktava.

Razlog su tomu misije Stardust, MER-A, MER-B i Beagle 2.

"Mali zeleni sa Crvene planete", izgledaju li ovako?;) (foto AUV)

Potonji je prvi stigao na crveni planet i otada se o njemu ništa više nije čulo. Najvjerojatnije je sonda-lender "zapela" između kamenja ili upala u rupu te se nije mogla otvoriti i započeti sa radom.

Lijevo "Beagle 2" (foto ESA), desno "Spirit" (foto NASA)

S druge strane, MER-A ("Spirit") uspješno je sletio na Mars i otpočeo sa znanstvenim programom. Valja reći kako se na njemu nalazi i dvd-rom sa imenima nekoliko milijuna osoba koje su se bile priključile projektu "Pošalji svoje ime na Mars", pa i naša.

Jedno od ključnih pitanja na koje znanstvenici (i ne samo oni) željno isčekuju odgovor je; ima li na Marsu vode, kao pretpostavke života?

 

Lijevo (foto NASA), tamnija područja na tragovima klizanja airbaga po površini Marsa, desno (foto AUV) simulacija suhe i vlažne (svijetle i tamne) površine Marsa.

Nedavni post na hrvatskoj astronomskoj news-grupi "hr.fido.astronomija" u kome je iznesena pretpostavka jesu li "tamnija područja" na mjestima tragova klizanja airbagova za vrijeme mekog prizemljenja "Spirita", možda tragovi vlage tek koji centimetar ispod površine Crvene planete, ponukao me da napravim vlastiti experiment.

Na poroznu papirnatu foliju nasipao sam sloj od 5-6 cm riječnog pijeska. Ostavio ga ispred girijalice da se osuši. Nakon par sati, gumenim sam rukavicama "zagrebao" po površini, tik ispod koje su se pojavila tamnija, vlažna područja, što se lijepo vidi na slikama.

Radi li se o istoj stvari i na snimkama sa "crvene planete"?

 

Svijetlija površina predstavlja suhi pijesak, tamnija - vlažni, neposredno ispod površine! (foto AUV)

Komentar prepuštam Vama!

U međuvremenu, MER-B, čeka dozvolu za slijetanje, a Stardust je započeo povratak kući, sa predivnim snimcima i uzorcima komete Wild-2. Možda ćemo 2006. godine, kada sonda spusti sakupljene uzorke na Zemlju, biti svjedocima odgovora na "Vječno pitanje".

(januar 2004.)

vrh