Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
Opportunity izašao iz Victoria kratera
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Nakon godinu dana provedenih u Victoria krateru i završetka znanstvenih istraživanja, NASAin se rover Opportunity ovih dana uspio izvući iz njega.

 Kliknite na ilustraciju  
Rover Opportunity na izlasku iz kratera Victoria
Certifikat o sudjelovanju u misiji Mars Exploration Rovera (MER) za Marina Tumpic (OŠ Petra Studenca, Kanfanar)

Kada je prije godinu dana NASA odlučila da jedan od rovera blizanaca na Marsu (Opportunity) siđe niz opasne padine kratera nazvanog Victoria i u njemu provede nekoliko mjeseci vršeći znanstvena istraživanja, malo je tko vjerovao da će rover preživjeti još godinu dana. No nevelik robot pokazao se znatno izdržljivijim. Uspio se uz pomoć kontrolora misije i izvući iz kratera. Pedesetak metara strme i opasne uzbrdice koju je morao savladavati cik-cak putanjom na kraju nije predstavljalo poseban problem roveru koji je već petnajstak puta premašio svoj projektirani vijek trajanja!

Penjanje je izvedeno istim putem kao i spuštanje u krater prije godinu dana! Opportunity se sada nalazi na rubu kratera na zasluženom odmoru i pripremama za nastavak istraživanja platoa nazvanog Meridiani.

Znanstvenicima čak i same slike novih i starih tragova koje roverovi kotači ostavljaju na Marsovom pijesku pružaju nemjerljive informacije o stanju atmosfere i utjecaju geoloških i erozivnih procesa na tlo. Opportunity se nalazi u dobrom stanju i nema naznaka nekom ozbiljnijem kvaru. Sam je rover projektiran kao pokretni geološki laboratorij. Kada jednog dana najprije otkaže transmisija rover će postati nepokretna laboratorija. No znanstvenicima to nije pravi problem. Ozbiljniji je problem osigurati financijsku potporu misije nego tehničku ispravnost rovera!

Kada jednog dana u dalekoj budućnosti ljudi dođu do ovih izvanrednih strojeva na njima će pronaći dvd medij na kojima su zapisana i poneka imena iz Hrvatske!

(13.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

 

 

ISTRAŽIVANJE PLANETE MARS