am@astronomija.co.yu
 
 
 Astronautika
 
NSPoint
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 

 

 
astronautika
"OPPORTUNITY" DOBIO NOVU PRILIKU
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu


06.06.2005.
Pasadena, JPL, NASA

NASA-in robot-rover na Marsu, "Opportunity" (Prilika) uspješno se u subotu popodne po našem vremenu izvukao iz pješčane zamke u koju je upao krajem aprila te tako dobio novu priliku za uspješan nastavak već nekoliko puta produžavane primarne misije istraživanja "crvene planete".

Nakon 15 mjeseci uspješnog rada, 26. aprila "Opportunity" je tijekom vožnje po Meridiani Planum na Marsu najprije naišao na desetak centimetara visoke pješčane dine, a ubrzo potom zaglavio je u trideset centimetara visokoj nakupini neobičnog Marsova pijeska. Pokušaji da se izvuče iz takve pješčane zamke rezultirali su ukopavanjem svih šest roverovih kotača duboko u pijesak. Narednih tjedan dana rover se uspio pomaknuti svega 2,8 cm, a tijekom cijelog maja jedva 30-tak cm!

Znanstvenici su tada rover postavili u tzv "stand by" stanje, i sve snage posvetili cilju da rover izvuku iz pijeska. U tu svrhu izradili su u laboratoriju na Zemlji vjernu kopiju konkretnog Marsova krajolika i u nj postavili "Opportunity-jeva" dvojnika.

Kopija rovera
 

Nakon više od mjesec dana traženja najučinkovitijeg postupka za izvlačenje rovera, nastojanja su napokon urodila plodom! Rover se u subotu popodne uspješno izvukao iz pijeska, a snimci koje je odaslao pokazuju kako je iza njega dugačak trag kotača što svjedoči o prijeđenom putu.

Tijekom ponedjeljka i utorka napraviti će se testiranja pogonskog dijela rovera zbog dijagnosticiranja mogućih oštećenja na njemu, no prema riječima jednog od voditelja projekta, Jima Ericksona iz JPL, vjeruje se kako će ovo iskustvo pomoći inženjerima u reprogramiranju navigacijskog software-a rovera kako bi se ubuduće na vrijeme prepoznale i izbjegle ovakove situacije.

"Opportunity" i njegov blizanac "Spirit" od januara prošle godine uspješno istražuju Mars i zasada nema naznaka nekom većem kvaru koji bi rezultirao krajem misije, prvotno planirane na 90 dana.

(06.06.2005.)

vrh