am@astronomija.co.yu

 

 

 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Mars
MARS ROVER ZAPEO U KRATERU
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu
NASA-in rover "Opportunity" ne može se izvući iz kratera "Endurance".

U siječnju ove godine dva su NASA-ina rovera («Spirit» i «Opportunity») sretno sletjela na Mars, iako im je bio predviđen životni vijek od svega tri mjeseca oba rovera i danas, nakon deset mjeseci, i dalje rade i istražuju Marsov habitat.

Opportunity

U nekoliko je navrata bilo ozbiljnih problema sa funkcioniranjem oba rovera, što su inženjeri misija uspješno riješili.

Prije nekoliko mjeseci znanstvenici su odlučili poslati "Opportunity" u krater nazvan "Endurance", koji predstavlja otvorenu knjigu geologije Marsa, a za čije istraživanje su roveri i dizajnirani.

Tada je "Opportunity" napravio detaljno snimanje terena u i oko kratera kako bi se izabrala najpovoljnija ruta silaska u krater, ali i izlaska iz njega. Znanstvenici su tada bili podjeljeni oko rizika da se rover, na kraju istraživačkog programa u krateru, neće moći izvući uz strme i opasne litice kratera, ipak, prevladala je glad za znanjem, a kako je "Spirit" na drugom dijelu planete odlično funkcionirao, rizik je prihvaćen.

Proteklog tjedna "Opportunity" je započeo sa izlaskom iz "Endurance" kratera, takozvanom "istočnom rutom", međutim naišao je na preopasne prepreke, nagib od preko 30°, oštro, neravno kamenje sa jedne strane i skliski pijeskovit teren sa druge, te se odustalo od daljnjeg napredovanja. Rover će nekoliko dana istraživati prostor na kojemu se sada nalazi a onda će se pokušati okrenuti te vratiti u dno kratera, gdje ga očekuje nekoliko dana puta do rezervne, "južne rute" izlaska iz kratera. Postoji mogućnost da se "Opportunity" neće moći izvući iz kratera, u tom slučaju u NASA-i imaju spreman dopunski program istraživanja samog kratera "Endurance".

Oba rovera su dosada nekoliko puta premašila očekivano trajanje njihova rada, inženjeri misije tjeraju ih i preko njihovih "garancijskih" mogućnosti. Prežive li "Spirit" i "Opportunity" polarnu Marsovu zimu, moguće je da budu operativni još mjesecima ili čak i godinama.

Tko zna kakova će nam još iznenađenja za to vrijeme prirediti.

(novembar 2004.)

vrh