am@astronomija.co.yu
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 

 

Oportuniti zaglavljena na Marsu
Šest točkova duboko u pesku
   

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

Na svom putu ka impresivnom krateru Erebus  Oportuniti je morala da pređe preko veoma čudnog terena koji prvi put susrećemo na površini neke planete. Na nešto manje od 300 metara od Erebusa rover se 26. aprila ukopao u mešavinu peska, prašine i još nekog nepoznatog materijala.

 
Pogled iz orbite (MGS) na predeo koji istražuje Oportuniti. Erebus je cilj ovog dela misije a potom i najverovatnije fantastična Viktorija. Rover tek što je ušao u zonu terena sa čudnim osobinama odmah se zaglavio.

Šta se desilo? Roveru je naređeno da ide 40 metara ka jugu i u jednom trenutku došlo je do preklizavanja točkova na samom početku malo veće dine. 

Pogled "odozgo" na zaglavljen rover načinjen od pravih fotografija. Dine nalaze se svuda oko rovera.

Tako ukopana Oportuniti je ostala dve nedelje i to bez ikakvog pomeranja dok su na Zemlji inženjeri simulirali situaciju i smišljali najbolji mogući plan izvlačenja rovera. Za to vreme, rover je detaljno fotografisao i ispitivao okolinu, vršio atmosferska merenja i obavljao drugu naučna ispitivanja koja nisu zahtevala pokretljivost.

Replika rovera u JPL centru. Inženjeri pokušavaju da simuliraju površinu Marsa.

Odlučeno je da se Oportuniti izvuče tako što će kretati unazad a potom zaobići problematičnu dinu. Prvi manevar ispravljanja točkova bio je u toku sola 463 a potom i vožnja od 2 metra sola 465. Ovu razdaljinu bi rover prošao da nema preklizavanja, ali s obzirom na situaciju u koju se uvalio kretanje je bilo u ukupnoj dužini od 7,4 cm. Ovo je oduševilo naučnike i unelo dodatni optimizam da će se u roku od nekoliko nedelja Oportuniti izvući iz ove neprijatne situacije. 

Početak izvlačenja – preklizavanje prednjeg levog točka. Pogledajte sjajnu animaciju
(238 Kb) i (800 kb)

Pogled napred na problematičnu dinu u trenutku izvlačenja. 
(233 Kb) ili Animacija (700kb)

Inače, Meridiani planum, koju istražuje Oportuniti, je prostrana ravnica prekrivena peskom i prašinom. Pre dve, tri ili možda četiri milijarde godina ovde se prostirao plitak okean sa slanom vodom. Danas je Meridiani prošarana udarnim kraterima i starim stenama.

(21.05.2005.)

vrh