Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
DOLAZE TEŠKA VREMENA ZA MPL 
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Novi uzorak Marsova tla spreman je za kemisjku analizu 

NASAina robotička letjelica Mars Phoenix Lender (MPL) izdržala je planiranih 90 dana na polarnim predjelima Marsa. Usprkos tehničkim problemima letjelica se i dalje nalazi u operativnom stanju. Glavni cilj misije – dokazati postojanje vode na Marsovom tlu uspješno je ostvaren. Znanstvenici sada pokušavaju izvući dodatne rezultate pomoću kemijsko-bioloških kompleksa MECA (Microscopy, Electrochemistry and Conductivity Analyzer). U tom je smislu robot-ruka iskopala uzorak tla s dubine od 18 cm, tri puta dublje od dosadašnje dubine kopanja. U narednim danima uzorak će biti dostavljen u tkz. mokri laboratorij radi njegove analize. Rezultati dva dosadašnja ispitivanja uzoraka tla pokazali su slične rezultate. Hoće li se kemijski sastav materijala dublje u tlu pokazati različitim od dosadašnjih očekuje nas krajem tjedna.

MPL se nalazi u polarnim predjelima Marsa. Sada tamo dolazi zima, Sunce se nalazi sve niže iznad horizonta a u narednim će tjednima i mjesecima ono sve manje obasjavati solarne panele koji opskrbljuju letjelicu električnom baterijom. Noć će postati sve duža i gotovo nitko ne vjeruje da letjelica može poživjeti do proljeća u ledenom zimskom snu. Ipak, kada kontrolori misije uskoro "uspavaju" letjelicu i pripreme ju na zimski san, u baterijama će ostati dovoljno energije za održavanje tanke životne niti elektroničkih komponenti. Bude li sreće možda će MPL uhvatiti pokoji topli zrak s "zubatog" Sunca i uspjeti spremiti pokoji spasonosni wat snage do proljeća.

Naposljetku, uspije li se letjelica javiti telemetrijskim "beep beep" signalom za pola godine to će značiti neočekivani veliki uspjeh projektanata letjelice.

U svakom slučaju sudbinu letjelice dijele i digitalni zapisi iz Hrvatske koji se nalaze na malom mikročipu. Deseci imena istarskih dječaka i djevojčica ostati će Tamo sve dok jednog dana u dalekoj budućnosti netko od naših potomaka – astronauta ne dođe do letjelice i zastane zapitajući se s koliko smo pažnje, strahovanja i nade pratili misiju koja nam je po prvi puta u ljudskoj povijesti dokazala kako još  negdje osim na Zemlji postoji – voda.

(13.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

FENIKS