Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Užurbano kopanje na Marsu
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

 

 Kliknite na ilustraciju  
Posljednja užurbana kopanja na Marsu prije zime

Posljednje zrake Sunca na Marsu prije dolaska zime znanstvenici iz NASAe odlučili su iskoristiti za užurbano kopanje i analizu uzoraka tla oko letjelice Mars Phoenix Lender. Iako su primarni ciljevi misije već ostvareni, a letjelica se nalazi na "produženom radnom mjesecu", bila bi šteta ne iskoristiti postojeće kapacitete, izjavio je Barry Goldstein jedan od managera misije.

Upravo je u tijeku ispitivanje uzoraka s područja prozvanog "bijeli snijeg" koji se nalazi nedaleko letjelice u dohvatu robot ruke. Ovi će se uzorci prebaciti tkz. mokri laboratorij MECA (Microscopy, Electrochemistry and Conductivity Analyzer)na detaljnu kemijsku analizu, naročito po pitanju alkalnosti tla i postojanju uvjeta za život.

Tijekom pisanja ovog teksta iz NASAe je stigla potvrda o produžetku misije za još dva mjeseca. Naime, računalne simulacije pokazuju kako bi broj Sunčanih sati najvjerojatnije bio dovoljan da letjelica ostane operativna do sredine studenog! Temperature na Marsu svakog dana postaju sve niže, Sunce je sve manje vremena iznad horizonta da preko solarnih panela napaja baterije, oblačnost je sve veća a letjelica treba sve više energije za grijanje i napajanje uređaja u ekstremnim uvjetima. Između Zemlje i Marsa krajem studenog nalaziti će se Sunce te neće biti moguća komunikacija s letjelicom zbog radio smetnji. Kada nebeska mehanika tijekom prosinca bude povoljnija Mars Phoenx Lender najvjerojatnije će biti mrtva letjelica. Nitko ne očekuje da MPL nakon zime nanovo oživi, no inženjeri misije učiniti će sve da letjelicu hiberniraju kako bi možda učinila nemoguće – preživjela višemjesečni zimski san u surovim ledenim uvjetima dalekog svijeta punog iznenađenja.

 

(18.09.2008.)


Komentari

22.09.2008.


Sjajan clanak, mada su i drugi raniji meni isto jako dragi a citam ih redovno. Hvala.

Nedjo

 


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 

Feniks

Marovi roveri