Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
KRAJ MISIJE FENIKS
 

Vaši komentari

Na konferenciji za štampu koja je održana juče, 10. novembra 2009, Nasa je zvanično objavila kraj misije Feniks. Kontakt sa Feniksom je prekinut još 2. novembra a sva nastojanje da se on obnovi ostala su bezuspešna. Inžinjeri misije smatraju da je lender iscrpeo svu preostalu energiju i da zato više nije u stanju da komunicira sa Zemljom.

 Kliknite na ilustraciju  
phoenix-hi-res1-580x467.jpg (55241 bytes)
Feniks na Marsu, umetnička predstava

Feniks se nalazi u severnoj polarnoj oblasti Marsa a na severnoj hemisferi uskoro počinje zima. Sunce je sve kraće na Marsovom nebu a to je ujedno značilo i sve manje energije za Feniks. Poslednjih nedelja kontrolori misije su redom isključivali sve instrumente koji nisu neophodni za osnovni rad ove laboratorije, ali konačno više nikakva štednja energije nije pomogla i Feniks je zauvek zanemeo. Istina, postoje neke teorijske šanse da se dolaskom proleća Feniks probudi, ali čak i sami inžinjeri iz tima koji rukovodi Feniksom sumnjaju u takav srećan ishod.

Sve u svemu, menadžeri ove misije su zadovoljni i ističu da je ona bila veoma uspešna od samog početka. Lender se 25. maja ove godine precizno spustio na planirano mesto, zatim je, istina uz poneku teškoću, zaparao po Marsovom tlu i već na pet santimetara ispod površine naišao na led. To je bio prvi dokaz u prilog teorije o postojanju velikih količina vode povučene ispod površine Marsa (slično kao i u Sibiru gde na već nekoliko desetina santimetara nailazite na zaleđenu vodu). Zatim je utvrđen sastav Marsovog tla i utvrđeno da on, s jedne strane podržava život kakav poznajemo na Zemlji, recimo povrće bi, uz odgovarajuću temperaturu i vodu lepo uspevalo na tom tlu, ali s druge strane uočene su i neka hemijska jedinjenja koja su potencijalno opasna po život. Na kraju Feniks je u atmosferi Marsa uočio i sneg. Radi se o kristalima leda koji nije uspevao da stigne do tla, bar ne jesenje doba, jer se usput topio.

Sad preostaju meseci, pa i godine analize obilje podataka koje je Feniks poslao na Zemlju.

Aliksandar Zorkić

(10.11.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 

FENIKS - sve o misiji Feniks, od plana, sletanja do zadnjeg daha.