Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
LEDENA, MRAČNA SMRT NA MARSU
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Nakon deset dana izostanka bilo kakve komunkacije s NASAinom istraživačkom letjelicom na Marsu - Mars Phoenix Lenderom, Barry Goldstein, menadžer misije, izjavio je kako je sada i službeno nastupio kraj ove misije.

 Kliknite na ilustraciju  
Ledena smrt zaustavila je kolanje elektrona na MPL-u

Očigledno je letjelica u cijelosti ostala bez električne energije, njezini su akumulatori prazni a tek povremeni zraci Sunčeve svjetlosti koji možda i dospiju do solarnih panela nisu dovoljni za održavanje niti inicijalnih telemetrijskih podataka.

Posljednji signali s MPL-a zaprimljeni su 02. novembra, od tada nikakva radio komunikacija s letjelicom nije ostvarena. Iako je MPL u nekoliko navrata ugodno iznenadio svoje konstruktore i planere misije, nitko od nas ne očekuje da se MPL nanovo oglasi, izjavio je Goldstein. Mi ćemo još najmanje tri tjedna pomoću radioteleskopa na Zemlji te letjelica koje orbitiraju oko Marsa pažljivo osluškivati eventulani slabašni glas s MPL-a, no letjelica je završila svoju misiju.

Sada MPL-ovom timu znanstvenika predstoji veliki posao oko složene obrade i interpretacije svih podataka koje je letjelica poslala na Zemlju.

Nevelika tehnička tvorevina u svega nekoliko mjeseci rada i pored povremenih problema približila nam je susjedni svijet više nego što smo se nadali. Dobili smo odgovore na mnoga pitanja koja su desetljećima bila predmet teorijskih razmišljanja. Na Marsu definitivno ima vode i to tik ispod površine, događanja u atmosferi pokazuju kako je ona u stanju podržati kišu pa čak i snijeg. Alkalnost tla je takva da bi mnoge biljne i životinjske vrste sa Zemlje bez problema mogle opstati i razvijati se na Marsu! Ovo su samo neke od važnijih informacija na koje smo napokon dobili odgovor. Na mnoga druga još nismo. U svakom slučaju informacije i iskustva dobivena s MPL-om umnogome će definirati planiranje budućih misija na crveni planet.

Prije nego ovdje na stranicama portala www.barkun.hr , (jedini medij u Hrvatskoj koji je u cijelosti popratio misiju MPL!) kažemo zbogom MPL-u, moramo spomenuti kako postoji minimalna teorijska šansa da se letjelica nanovo oglasi za godinu dana kad na Marsu dođe ljeto! Prežive li mehanika, elektronika, hidraulika i ostale komponente višemjesečne temperature od -150°C i niže, brze vjetrove, teške nakupine ledenog pokrivača koji mogu slomiti pojedine dijelove letjelice a naročito osjetlive solarne panele i druge nedaće, moglo bi se dogoditi Phoenixovo "uskrsnuće".

Na kraju – Zbogom i Hvala Phoenix!,

(12.11.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
  

FENIKS - sve o misiji Feniks, od plana, sletanja do zadnjeg daha.