Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Letjelica na milosti i nemilosti crvene planete
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Započelo gašenje života na MPLu

Misija američke svemirske letjelice Mars Phoenix Lender bliži se kraju. Noći su na Marsu sada sve duže, nebo sve oblačnije a neophodna Sunčeva svjetlost sve se kraće i teže probija do solarnih panela letjelice koji pune akumulatore.

Menadžer projekta Mars Phoenix Lender, Barry Goldstein, izjavio je kako su upravo završili s prvim isključenjima pojedinih sustava letjelice kako bi smanjili potrošnju električne energije te omogućili letjelici da čim duže ostane aktivna makar i s (znatno) smanjenim znanstvenim učinkom.

Najvjerojatnije zauvijek isključene su dvije robotičke ruke, ona za uzimanje uzoraka Marsova tla i druga namijenjena pokretnoj kameri. Na Zemlju više neće stići ni rezultati kemijskih analiza Marsova tla, nema više "kušanja i mirisanja". Poznati TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyzer) laboratorij na letjelici završio je svoj veliki posao na tlu crvene planete.

Isključenje ovih sustava u prijevodu znači kako ostali instrumenti letjelice imaju 250W snage po satu više na raspolaganju. Prije isključenja kamere na robot ruci načinjena je fotografija za uspomenu izrovanog zemljišta od strane druge robot ruke za uzimanje uzoraka, nakon čega su obje parkirane i učvršćene. U narednim tjednima još će se sustava letjelice morati postupno gasiti kako bi se na poslijetku zadržalo samo jednu operativnu kameru i metereološku postaju. Kada energije ponestane i za njih na životu će ostati samo telemetrijski signali koji će nam davati informaciju dal je letjelica još živa i u kakvom se stanju nalazi. Između Marsa i Zemlje uskoro će se ispriječiti Sunce, te nikakva radiokomunikacija Zemlja - MPL neće biti moguća od 28. studenog do 13. prosinca, no svi podaci s MPLa ipak će biti sačuvani u memorijama letjelica Mars Odyssey i Mars Reconnaissance Orbiters koje služe kao relejne stanice orbitirajući oko Marsa.

Ukoliko se komunikacija s MPLom tada nanovo uspostavi ona neće biti još dugog vijeka. Znanstvenici će pokušati da MPL zaspi s punim baterijama. Dogodi li se na Marsu pravo "tehničko-klimatološko čudo" možda kroz nekoliko mjeseci prakzički bezživotna letjelica nanovo oživi. Iako u ovakav scenario ne vjeruju ni inženjeri koji su gradili MPL, ponukani iskustvima NASAinih robota Spirit i Opporttunity projektiranih za radni vijek od tri mjeseca, a sada rade već petu godinu, postoji malena nada kako bi se slično moglo dogoditi i s MPL.

Ipak ne treba zaboraviti kako se MPL nalazi u znatno surovijem i hladnijem predjelu Marsa, a uz to je potpuno nepokretan, za razliku od rovera koji prezimljavaju u zaklonu nagnuti prema jugu kako bi uhvatili čim više Sunca.

(31.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 
FENIKS