Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Prvi mraz na Marsu
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

 

 Kliknite na ilustraciju  
Prvi mrazevi na Marsu, dolazi zima

Baš kao što je ovih dana temperatura kod nas pala a Sunce više ne grije onako (pre)jako slične se stvari događaju i na Marsu.

Američka letjelica Mars Phoenix Lender (MPL) snimila je nedavno prvi jesenski mraz uokolo letjelice na crvenoj planeti. Snimci su načinjeni SSI kamerom (Surface Stereo Imager) u šest sati ujutro, sedemdeset devetog radnog dana misije. Sunce se tada nalazilo tek dvadesetak stupnjeva iznad horizonta.

Uočava se veoma tanak film vodenog leda koji prekriva poligonalne strukture tla uokolo mjesta spuštanja letjelice. Led je usljed djelovanja Sunčevih zraka ubrzo nakon snimanja sublimirao (ispario). Ovo nije prvi puta da je led snimljen na Marsu. Prije tri desetljeća uočen je i od letjelica "Viking", no sada napokon znamo kako je zaista riječ o vodenom ledu.

Na fotografiji je prikazano jugozapadno područje oko letjelice, a dva velika kamena u centru fotografije dobili su nazive ""Winkies" (gore) i "Quadlings" (dole).

Misija MPL predviđena je da traje 90 dana. Usljed izuzetnih znanstvenih rezultata produžena je za dodatnih 30 dana, no Sunca je sve manje a temperature su sve niže i nitko nezna hoće li letjelica izdržati zimu i dočekati proljeće u operativnom stanju.

(16.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se