Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Loše vijesti s Marsa
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Povijest nestajanja vode na Marsu tijekom milijuna godina do danas

Nakon nekoliko dana isčekivanja i neuspjelih pokušaja analize Marsova tla, Mars Phoenix Lender napokon je na Zemlju odaslao prve rezultate kemijske analize površinskog sloja Marsova tla.

Prema riječima Wiliama Boyntona prve pristigle informacije nisu dobre, u analiziranom uzorku nema tragova vode! Moguće je da su molekule vode isparile sa uzorka za vrijeme stajanja na vratašcima sustava TEGA dok nije pronađen način da iste upadnu u komoru za ispitivanje, no isto je tako moguće i da vode na području slijetanja MPL-a – nema. U svakom slučaju čekaju se rezultati narednih uzorkovanja tla i njihova ispitivanja.
Znanstvenici nisu obeshrabreni početnim rezultatima a tijekom narednih dana i tjedana iznaći će se način da uzorci tla odmah po iskopavanju pomoću robotičke ruke budu ubačeni u komoru za ispitivanje. Naime, zbog veoma niskog atmosferskog pritiska (stotinu puta manji nego na Zemlji) tekuća voda na Marsu gotovo bi odmah isparila u atmosferu.
Postojeći uzorci tla biti će tijekom ovog tjedna podvrgnuti daljnjem ispitivanju i to zagrijavanjem na 1000C čime će se iz minerala osloboditi „zarobljene“ molekule vode, ugljik dioksida i sumpor dioksida.

Obzirom na dosadašnja istraživanja realno je očekivati kako će MPL dati i konkretnu kemijsku potvrdu vode na Marsu i narednim mjesecima.
 

(21.06.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

PHOENIX - iz minuta u minut

Kopanje na Marsu

Mars Phoenix Lender i fotografski lociran

Savršeno mjesto slijetanja na Mars

Problemi na Marsu