am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
 
 

Sadržaj AM

 
 
astronautika
MARS RECONNAISSANCE ORBITER
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Pripreme za ovogodišnje lansiranje robotičke letjelice prema Marsu nazvane "Mars Reconnaissance Orbiter" privode se kraju.

Planirano je da letjelica bude lansirana uz pomoć rakete nosača «Atlas V», sa raketodroma «Cape Canaveral» na Floridi, negdje tijekom kolovoza, nakon što se prema Marsu otvori "lansirni prozor".

Svakih 26 mjeseci, zbog zakonitosti nebeske mehanike, Zemlja i Mars dolaze najbliže jedno drugome, stručnjaci aeronautike takove događaje nazivaju "lansirnim prozorima", koji omogućavaju najkraći i najbrži let uz uporabu najmanje energije, potrebne za dostizanje cilja.

Glavna zadaća ove misije istraživanja Marsa je višegodišnji rad na izradi najdetaljnije fotografsko/geodetske mape Marsa, sa rezolucijim detalja na površini planete veličine šalice za kavu (!), što će omogućiti kvalitetno planiranje lokacija budućih misija na Marsovo tle.

Na letjelici je instalirana i oprema koja će omogućavati visokozahtjevnu radio-relejnu vezu budućih robota na površini planete sa kontrolnim centrima na Zemlji.

Pored toga letjelica ima za cilj lociranje zaliha vode ispod površine, višegodišnje praćenje atmosfere i klime, geoloških procesa (što naročito dolazi do izražaja nakon nedavnih saznanja o mogućoj vulkanskoj aktivnosti na Marsu), kao i potragu za potencijalnim mjestima egzistencije tamošnjeg organskog(?) života.

U tu svrhu letjelica je opremljena modernim kamerama, spektrometrima, radarom i nizom drugih znanstvenih instrumenata.

(27.01.2005.)

vrh