am@astronomija.co.yu

 

 

 Astronautika
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

mars
Spirit ima problem
O čemu se ovih dna priča na mejling listi Loznica

Spirit je živ i trenutno se nalazi u fault (safe) modu. Šta je pošlo naopako još se ne zna jer podaci koji su nam stigli sa Spirita ne sadrže naučne ni inženjerske podatke već samo obične bipove. Rover je posle višesatnog ćutanja reagovao na komande sa Zemlje i počeo da šalje bip signale u pravilnim vremenskim razmacima što je dokaz da solarni paneli funkcionišu.

Veći snimak 71 kb
   Ovo je mozaik načinjen panoramskom kamerom sa rovera Spirit. Pokazuje Memorijalnu stanicu 'Kolumbija' u Krateru Gusev, na Marsu.
    Slika je načinjena 16-og Marsovog dana ove misije (18/19 januara 2004.)
Image Credit: NASA/JPL/Cornell

Ukoliko se ispostavi da je ozbiljan tehnički kvar odgovoran za safe mod tada su šanse za nastavak misije minimalne. Međutim, ako je greška do softvera to se lako i brzo da popraviti.

Mali rover u misiji Mars Pathfinder je takođe imao problema. Sećam se da su ga jedno jutro iz komandne prostorije u Nasi naučnici pozdravili i "probudili" sa pesmom od Bob Marlija (Three Little Birds) i stihovima:

Don't worry about a thing
'Cause every little thing gonna be alright
Rise up this morning,
Smiled with the rising sun
Three little birds pitch by my doorstep
Singing sweet songs of melodies pure and true Saying, "This is my message to you-u-u." Singin'...

"Don't worry about a thing,
'Cause every little thing gonna be al-right."

Srđan Penjivrag

.........

Status Istraživačke misije Mars Rover

Januar 22, 2004

Letački i inženjerski tim iz NASA Marrs Exploration Rover Mission, bili su ohrabreni ovoga jutra kada je Spirit poslao jednostavan radio signal, čime je potvrđeno da je rover primio transmisiju sa Zemlje.

Međutim, tim još uvek pokušava da dijagnostikuje uzroke poteškoća u komunikacijama, koje su sprečile da se dobiju bilo koji podatci sa Spirita od srede rano ujutru.

"Imamo veoma ozbiljnu situaciju" izjavio je Pete Theisinger iz NASA Jet Propulsion Laboratory, direktor projekta za Spirit i njegovog blizanca Opportunity.

Spirit jeste poslao radio signal preko NASA Mars Global Surveyor orbitera u sredu uveče, ali transmisija nije sadržala nikakve podatke. Spirit nije uspostavio radio kontakt sa NASA Mars Odyssey-om u toku predvidjene sesije, dva sata kasnije kao ni u toku sledećeg pokušaja u četvrtak ujutru. On takođe nije odgovorio ni na prva dva pokušaja u četvrtak da se izmami jedan potvrdni signal u direktnoj komunikaciji između Zemlje i rovera, i nije poslao signal u vreme predviđeno (setovano) za to, kada je njegov kompjuter prepoznao izvesne komunikacijske probleme. Uspešan pokušaj da se dobije odgovor na signal je stigao kratko posle 9 h ujutru, po pacičkom vremenu.

Do sada ne postoji nikakvo objašnjenje koje bi se uklopilo u predviđene i moguće događaje, izjavio je Theisinger. Kada je tim pokušao da replicira situaciju u svojim laboratorijama u JPL, uzorak rovera nije pokazivao nikakve probleme u komunikacijama. Dve mogućnosti postoje, koje se razmatraju, a to su kvar na letačkom softveru ili kvar na kompjuterskoj memoriji.

Inženjeri će nastaviti u svojim naporima da shvate nastalu situaciju u pripremi za predviđenu komunikaciju preko relejnog sistema, koristeći Mars Global Surveyor u 7:10 popodne PST i Mars Odyssey u 10:35 PST. Napori da se uspostavi direktna komunikacija između Spirita i antene NASA-ine duboke svemirske mreže, će se znati nakon očekivanog "buđenja" rovera oko 3 ujutru PST u petak.

U međuvremenu, lideri misije su odlučili da preskoče da urade manevar za korekciju opcionalne putanje predviđenu za danas za Opportunity, drugi Mars Exploration Rover. Opportunity je na kursu da se spusti na Mars na pola puta (Marsove distance) od Spirita, u regionu Meridiani Planum, na dan 25. janura.

STATUS MARSOVE “ ROVER” ISTRAŽIVAČKE MISIJE

24. januar 2004

Zemaljski kontrolori su bili u mogućnosti da pošalju neke komande Mars Exploration Rover Spiritu rano u sredu, i da dobiju jednostavan signal koji potvrđuje da ih je rover "čuo", ali nisu primili očekivane naučne i inženjerske podatke predviđene u ovoj komunikaciji, koja je trajala u toku ostatka Marsovog dana.

Projektni menadžeri nisu još uspeli da otkriju uzroke, ali slični slučajevi su se događali već za vreme misije Mars Pathfindera. Naučni tim ispituje nekoliko različitih scenaria, od kojih se neki mogu razrešiti kada se rover zaustavi nakon što se isključe baterije na kraju Marsovog dana.

Sledeće prilika da se uspostavi kontakt sa vozilom je kada rover bude pokušao da komunicira sa Mars Global Surveyor-om. Druga prilika za komunikaciju može da se dogodi nakon dva sata kasnije, kada iznad komunikacionog releja prođe Mars Odyssey Orbiter. Ako bude neophodno, letački tim će preduzeti dodatne mere za popravku rano ujutru u četvrtak kada se rover budi i kada može direktno da komunicira sa Zemljom.

Svi potpuni detalji o statusu Rovera će biti opisani na konferenciji za štampu sledećega dana, tj. u četvrtak u 9 h pre podne, pacifičko vreme, u JPL , koji će uživo prenositi NASA televizija.

Pozdrav

Ljubiša Nikolić

(januar 2004.)

vrh